Bøger / faglitteratur

Danmark : en kolonimagt


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
477 sider: ill. i farver ; 28 cm
Udgivet
2017
Ophav

Beskrivelse


Om Danmarks tid som kolonimagt fra 1600 til 1900-tallet med fokus på centralmagtens forhold til sine fjerne besiddelser i Indien, Vestafrika og Vestindien. Derudover om Danmarks relationer til Færøerne, Island, Norge, Slesvig og Holsten.

Indhold

  • Danmark - småstat, imperium og kolonimagt / Uffe Østergaard

  • Kongeriget Danmark-Norge / Michael Bregnsbo

  • Kolonirigets etablering / Michael Bregnsbo

  • Kolonirige under afvikling / Michael Bregnsbo

  • Småstat med kolonier / Michael Bregnsbo

  • Europa og verden / Michael Bregnsbo

  • Kolonirigets organisering / Poul Erik Olsen

  • Fra Danmark til verdens ende / Poul Erik Olsen

  • Med verden i stuen / Mikkel Venborg Pedersen

  • En ny handel / Mikkel Venborg Pedersen

Se alle (11)

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. mar. 2017

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 27. mar. 2017

Inspirerende og lettilgængelige værker der fortæller om henholdsvis kolonitiden i Grønland og om centralmagten i Danmark. Appellerer til både lystlæsning og opgavebrug.

En række estimerede historikere og antropologer er blandt bidragsyderne til Gads nye 5 binds værk "Danmark og kolonierne", hvor nærværende vurdering handler om "Danmark" og "Grønland" bindene. Disse fortæller historien set fra både centralmagtens og de koloniseredes perspektiv, en såkaldt postkolonialistisk vinkel. Desuden gør man op med det synspunkt at kolonialismen sluttede i 1917, man påviser tråde helt oppe til vores tid. Dette uddybes i bindet om "Danmark" hvis fokus er at fortælle om kolonierne set ud fra centraladministrationen og hvordan kolonierne i det hele taget prægede Danmark. I "Grønlands" bindet gives der ved hjælp af både danske og grønlandske kilder, en kronologisk gennemgang af Grønlands historie fra tidlig kolonisering til det endelige selvstyre og bearbejdningen af fortiden. Ingen fodnoter, men med udførlig litteraturliste/register.

Vægtig og nuanceret udgivelse, som bliver et kommende referenceværk. De mange sider kan læses uden de store forudsætninger og det lækre layout med mange flotte billeder giver bøgerne et indbydende udtryk.

En moderne afløser til den lidt bedagede værkserie "Vore gamle tropekolonier" fra 1960'erne samt Kolonierne i Asien og AfrikaKolonierne i VestindienGrønland (1980) og Kolonierne i Vestindien (1980). Nyeste beskrivende værk om Grønland er Grønland fra 1984En moderne afløser til den lidt bedagede værkserie "Vore gamle tropekolonier" fra 1960'erne samt Kolonierne i Asien og Afrika (1980) og (1980). Nyeste beskrivende værk om Grønland er Grønland fra 1984En moderne afløser til den lidt bedagede værkserie "Vore gamle tropekolonier" fra 1960'erne samt Kolonierne i Asien og Afrika (1980) og Kolonierne i Vestindien (1980). Nyeste beskrivende værk om er fra 1984.


Jyllands-posten

d. 9. apr. 2017

af

af

Flemming Østergaard

d. 9. apr. 2017


Weekendavisen

d. 12. apr. 2017

af

af

Anne Knudsen

d. 12. apr. 2017


Religion

2017, nr. 3

af

af

Finn Stefánsson

2017, nr. 3Informationer og udgaver