Bøger / faglitteratur til børn

Danmark besat. Samarbejdet


Beskrivelse


Samarbejdspolitikken, handel med Tyskland, danskere i tysk krigstjeneste, tysklandsarbejdere, tyskerpiger og det endelige retsopgør beskrives.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. juli 2001

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 16. juli 2001

I Flachs serie om Verdenskrigene skal to bøger belyse og beskrive besættelsen af Danmark. Én skal fortælle det mere traditionelle emne om modstanden, og denne bog det mere ømtålelige emne, samarbejdet, der dels blev en del af tabernes historie, dels politikernes forklaringsproblem. Glimrende s/h fotos, ofte af privat karakter, belyser emnet. Gennemgangen er grundig, vekslende mellem de generelle iagttagelser og eksempler på personlige historier. Kapitlerne omhandler emner som den politiske samarbejdspolitik, Tysklandsarbejdere, tysk krigstjeneste, handel, tyskerpiger, stikkere og retsopgøret. Hovedteksten suppleres af indsatser på brunlig baggrund, indimellem helsides, med de mere private vinkler og med kildeangivelse. Bagest i bogen tidslinje, relevant litteraturliste og stikord. Indholdet i bogen fremstår velskrevet og lettilgængeligt for målgruppen 8. -10.kl., og det mere personlige indhold behandles sobert, afstemt og afdæmpet. Bogen er et glimrende supplement til det godt nok særdeles velbelyste, men fascinerende og relevante emne, som 2. verdenskrig og besættelsen stadigt udgør.


Bibliotekernes vurdering

d. 16. juli 2001

af

af

Lis Eriksen

d. 16. juli 2001

I serien Verdenskrigene er der denne gang fokus på samarbejdet imellem Tyskland og Danmark under 2. Verdenskrig. Et samarbejde, der udmøntedes på mange måder: samarbejdspolitisk, danskere i tysk krigstjeneste, kæresteri mellem danske piger og tyske soldater og danskere, der arbejdede for besættelsesmagten. Til sammen samarbejdsvinkler, der førte til 103 dødsdømte efter krigen, hvoraf 57 blev benådet. Alt dette gøres der grundigt og alvorligt rede for i både tekst og illustrationer. Den velformulerede, ret omfattende tekst er sat i én spalte med bred margin til billedteksterne. Illustrationsmaterialet veksler imellem samtidige fotos, et enkelt nyere foto fra en bunker ved Skagen samt farvefelter med kildeskrifter og beskrivelser af særlige begivenheder. Det er en seriøs bog både til selvlæsning og ikke mindst i forbindelse med opgaveskrivning for de store børn fra 13årsalderen. Såvel layoutet i forsidebilledet som bagsideteksten er beskrivende for bogens indhold. Bogens sidste sider rummer en tidslinje, litteratur- og kildefortegnelse og stikordsregister.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 9 (2002)

af

af

Steen Brastrup

Årg. 119, nr. 9 (2002)


Weekendavisen

d. 14. sep. 2001

af

af

Stig Dalager

d. 14. sep. 2001