Bøger / faglitteratur

Danmark 30 år i EU : et festskrift


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Af Danmarks udenrigsminister Per Stig Møllers forord til festskriftet fremgår, at han har bedt 32 danske og internationale personligheder om at fortælle om de aspekter af EU-samarbejdet, som de enten selv har oplevet og været en del af eller har erfaring for at analysere. Den røde tråd i dette festskrift er, at alle kapitlerne på den ene eller anden måde omhandler Danmarks forhold til EU i landets 30-årige medlemskab af unionen.

Indhold

Bendt Bendtsen: EU og den globale virksomhed. Peter Straarup: EU og den finansielle sektor. Bertel Haarder: Europa-Parlamentet. Claus Gulmann: EU-rettens udvikling. Claus Larsen-Jensen: EU og demokrati. Poul Smidt: EU og medierne. Jan Petersen: EØS-samarbejdet. Lykke Friis: Fra 9 til 25. Peter Ludlow: Fremtidens Europa. Anders Fogh Rasmussen: Det danske formandskab anno 2002 ; Bendt Bendtsen: EU og den globale virksomhed. Peter Straarup: EU og den finansielle sektor. Bertel Haarder: Europa-Parlamentet. Claus Gulmann: EU-rettens udvikling. Claus Larsen-Jensen: EU og demokrati. Poul Smidt: EU og medierne. Jan Petersen: EØS-samarbejdet. Lykke Friis: Fra 9 til 25. Peter Ludlow: Fremtidens Europa. Anders Fogh Rasmussen: Det danske formandskab anno 2002


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. apr. 2003

af

af

Kent Skov

d. 11. apr. 2003

Festskrift med 30 udvalgte europapolitiske emner i anledning af 30-året for Danmarks medlemskab af EU. Udenrigsministeriet har med Per Stig Møller stået for ideen og udvalget af forfattere, der består af danske og udenlandske politikere, observatører og aktører, der har spillet en central rolle i denne vigtige fase i DK's nyere historie. De er der alle: Schlüter, Bendtsen, Haarder, Nyrup - om globaliseringen, Auken - om miljøet, Helveg - om forbeholdene og Fogh Rasmussen om formandskabet - suppleret af den tidl. tyske udenrigsminister Genscher om danskerne i EU samt en god artikel af tidl. landstyreformand J. Motzfeldt om Grønlands status efter udmeldelsen. På embedsmands- og analysesiden er der bl.a. et fint bidrag af den godt skrivende Lykke Friis, B. Nyboe Andersen om Euroen og en fremragende artikel af Erling Bjøl om Europa og USA og en anden om EU og Afrika. De forskellige traktater beskrives af flere forfattere. Ikke alle bidrag er lige skarpe - enkelte ligner høflige pligtøvelser. Mest givende er de, der går bag om processerne og de komplicerede mekanismer og beslutningsveje, fx Motzfeldts og Bjøls. Bogen foretager en række velvalgte nedslag skrevet af flere direkte involverede og udgør et fint retrospektivt tværsnit om Danmark i EU.


Jyllands-posten

d. 10. apr. 2003

af

af

Harald Jakobsen

d. 10. apr. 2003



Informationer og udgaver