Gå til indholdBøger / faglitteratur

Danevirke : nationalisme, nazisme og dansk-tysk forsoning


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

178 sider: ill. (nogle i farver)

Udgivet

2022

Målgruppe

til voksne


Beskrivelse


Velillustreret og grundig gennemgang af Danevirkes historie gennem de sidste 200 år, hvor volden bl.a. er blevet brugt som nazistisk propaganda og senere som symbol på forbrødringen mellem Tyskland og Danmark. For læsere interesserede i Danevirkes eller grænseegnens historie


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. maj. 2021

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 3. maj. 2021

Lettilgængelig og velillustreret gennemgang af Danevirkes historie og betydning for Danmark. Kan læses af alle interesserede i emnet, og er velegnet at orientere sig i før besøg i området. Niveaumæssigt fra folkeskolens ældste klasser.

Det næsten 30 km lange befæstningsanlæg i Sydslesvig, er et at Danmarks største nationale symboler, og blev i 2018, erklæret for UNESCO-verdensarv. I nærværende udgivelse fortæller nuværende leder af Danevirke Museum Lars Erik Bethge og tidligere leder Nis Hardt, om forsvarsværkets historie, arkæologi og mytologiske betydning for Danmark. Bogen medtager nyeste viden, fx at man ved arkæologiske udgravninger i 2010 fandt ud af, at volden faktisk var næsten 300 år ældre end tidligere antaget. Kronologisk gennemgås anlæggets historie fra ca. 470 og frem til nutiden, undervejs får man bl.a. aflivet den sejlivede myte om, at det var dronning Thyra der grundlagde Danevirke, og fortalt om de forskellige tilføjelser og ændringer af voldene, som er sket gennem tiderne. Med mange illustrationer og faktabokse, der opsummerer væsentlig viden. Med kildefortegnelse. Udkommer også på tysk.

Velskrevet og informativ introduktion til Danevirke. De mange illustrationer supplerer fint teksten, og gør læsningen til en fornøjelse.

Kan sammenlignes med andre populærhistoriske bøger om emnet, som fx Til hele rigets værnDanevirke


(2004) og Danevirke (1999)Kan sammenlignes med andre populærhistoriske bøger om emnet, som fx Til hele rigets værn (2004) og (1999).


Bibliotekernes vurdering

d. 13. jan. 2023

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 13. jan. 2023

Velillustreret og grundig gennemgang af Danevirkes historie gennem de sidste 200 år, hvor volden bl.a. er blevet brugt som nazistisk propaganda og senere som symbol på forbrødringen mellem Tyskland og Danmark. For læsere interesserede i Danevirkes eller grænseegnens historie.

Lars Erik Bethge er leder af DanevirkeMuseum, og har tidligere udgivet , som omhandlede voldens 1500 års lange historie. Nærværende værk er ment som et supplement til førnævnte og koncentrerer sig om s historie gennem de sidste 200 år. I denne periode er den blevet brugt både som slagmark, nationalt symbol, for så at ende som et billede på fællesskabet mellem Tyskland og Danmark. Foruden disse aspekter er en større del af bogen helliget arkæologen og forfatteren Søren Telling (1895-1968), som var med til at redde fra ødelæggelser i slutningen af 2. verdenskrig. Modsat Tellings egne biografier, tegnes et nuanceret billede af den karismatiske arkæolog, hvor man bl.a. kommer ind på hans medlemskab af DNSAP og brugen af tvangsarbejdere. Mange illustrationer. Med noter og kilde/litteraturliste.

Velskrevet og grundigt værk, der på lettilgængelig vis, gennemgår voldens dramatiske historie gennem sidste 200 år. De mange illustrationer gør læsningen til en fornøjelse.

Tellings liv er også beskrevet i Skurke og helte i Sønderjyllands historieog i Sønderjyske årbøger (1999).


Sønderjysk månedsskrift

2021 nr. 2

af

af

Alan Owen

2021 nr. 2Informationer og udgaver

2022

Bog

Lars Erik Bethge

Danevirke Museum

2020

Bog

Illustrator: Tom Körber

Danevirke Museum