Gå til indholdDAB - hele Danmarks bus- og lastbilfabrik : Audi, NAG, Büssing, Leyland, Scania


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

166 sider: ill. (nogle i farver) ; 30 cm

Udgivet

2008

Originaludgave

2008


Beskrivelse


Historien om Danmarks største bus- og lastbilfabrik, som fremstillede biler fra 1912 til 2003. Bl.a. fortalt af nogle af dem, som selv engang arbejdede der. Branden i 1932, sabotagen under krigen, hvor fabrikken blev sprængt i luften, retsopgøret efter krigen og meget andet


Anmeldelser (1)


24. sep. 2008

En rigt illustreret bog i stort format om karosserifabrikken DAB i Silkeborg, der fortæller om forholdene på en mellemstor dansk industrivirksomhed i det 20. århundrede og om fabrikkens produkter.

I en kronologisk gennemgang fortælles i punktnedslag om fabrikkens pionerår, hvor en dygtig tysk indvandrer fik sat en produktion af solide og driftssikre busser og lastbiler i gang, om besættelsesårene og den efterfølgende værnemagersag mod ledelsen, om opgang og udvidelser 1950-1990 og endelig om afviklingen og til sidst nedlæggelsen af DAB i 2003 i forbindelse med fusionsbølgen i den europæiske bilindustri. Både ledelsesrepræsentanter og manden på gulvet kommer til orde i bogen, og forfatteren supplerer med tekniske oplysninger om fabrikkens modeller og mange fotografier i s/h og farve af DABs busser og lastbiler.

Ud over stof i bøger om de forskellige bilmærker og i litteraturen om trafik er der ikke meget nyere læsestof om emnet. Bogen her fortæller om og viser gode billeder af de danskproducerede bus- og lastbiltyper, der kørte vejene tynde og var en del af den danske hverdag i årtier.

En flot bog, der er et stykke enestående industri- og arbejdspladshistorie og en præsentation af godt dansk arbejde med karosserier og busdesign. Først og fremmest af interesse i lokalområdet omkring Silkeborg, men der er også meget at hente i bogen for bus- og lastbilentusiaster.

Lektørudtalelse

Af

Knud Weile


Informationer og udgaver

Bog

2008