Gå til indholdDa yankee'erne kom til Danmark : fra verdenskrig til kold krig : den amerikanske efterretningstjeneste og Danmark 1943-1946


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

339 sider: ill.

Udgivet

2008

genre/form

disputatsOriginaludgave

2008


Anmeldelser (5)


5. nov. 2008

En faglig velfunderet og detaljerig skildring af det dansk-amerikanske samarbejde mellem efterretningstjenesterne under og lige efter besættelsen. For interesserede i efterretningstjenesternes og den kolde krigs historie.

Beretningen om samarbejdet mellem de amerikanske og danske efterretningstjenester i perioden lige før den kolde krigs udbrud og Danmarks NATO-medlemskab er en let omskrevet udgave af forfatterens ph.d.-afhandling, så bogen er godt bestykket med kilder, litteraturhenvisninger og noter, som det forventes i en videnskabelig afhandling. Når det er sagt, må det føjes til, at skildringen af efterretningsfolkenes, diplomaternes, officerernes og politikernes kontakter er ganske spændende, og læseren får et levende indtryk af de første efterkrigsår, hvor både stormagten USA og det stadig neutrale Danmark søgte alliancepartnere og informationer om forholdene bag jerntæppet.

Efterretningstjenesternes rolle under den kolde krig bliver endevendt i disse år. Peer Henrik Hansens beretning fra perioden 1943-48 bygger på oplysninger fra de mere tilgængelige amerikanske arkiver og giver ny og hidtil ukendt viden om efterretningssamarbejdet med USA i 1940'erne.

Et vigtigt og velskrevet historisk værk, der fortæller om de tidligste kontakter mellem USA og Danmark på efterretningsområdet og dermed giver den historisk og politisk interesserede læser ny viden om dansk sikkerhedspolitik i årene lige efter 2. verdenskrigs afslutning.

Lektørudtalelse

Af

Knud Weile

Arbejderhistorie

Af

Iben Bjørnson

2009, nr. 2

Berlingske tidende

Af

Mogens Rüdiger

d. 6. jan. 2009

Jyllands-posten

Af

Bent Jensen

d. 25. nov. 2008

Weekendavisen

Af

Joakim Jakobsen

d. 9. jan. 2009


Informationer og udgaver

Ebog

2011

Lydbog (net)

2009

Bog

2008

Bog

2007