Gå til indholdDa vikingerne mødte korset : Ansgar og missionen mod nord


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

280 sider

Udgivet

2018

genre/form

bibliografiOriginaludgave

2018


Beskrivelse


Om Ansgars (801-865) liv og missionsarbejde i Norden, og om kristendommens indførelse i Danmark med inddragelse af arkæologiske fund, der anfægter vores hidtidige forestillinger om perioden


Anmeldelser (5)


25. maj. 2018

På Jellingstenen praler Harald Blåtand med at have gjort "danerne kristne", men er det nu også sandt? Forfatteren følger Ansgars liv og missionsarbejde, og inddrager nye arkæologiske fund, som anfægter vores hidtidige forestillinger om kristendommens indførelse i Danmark. For læsere med særlig interesse for Danmarks tidligste kristne historie.

Torben Bramming (f. 1964) er præst i Ribe og leder af Kulturcentrer Taarnborg. Han skriver om den tidligste kristendom i Danmark, gennem beretningen om Ansgars liv. Hans konklusion er, at kristendommen i et vist omfang var etableret allerede i første halvdel af 800-tallet, og at Ansgars virke som missionær derfor var mere succesrigt end hidtil troet. Han beskriver Ansgars liv detaljeret ud fra allerede kendte kilder, som citeres flittigt, og han underbygger udsagnet om udbredelsen af kristendommen med helt nye fund af en tidlig kristen kirkegård i Ribe. Bogen er illustreret med nogle få helsidesbilleder, og der er kildeliste og noter.

Bramming leverer et grundigt arbejde, og han har en god notedisciplin, men bogen er ikke historievidenskab, og i et afsluttende kapitel lægger han da også afstand til en mere traditionel materialistisk historieskrivning. Sprogligt er bogen korrekt, men også lidt tung, og der er ikke tale om populærvidenskab rettet mod et bredt publikum.

Ansgar og religionsmødet i Norden


har også en kristen tilgang til Ansgar, men er ikke opdateret på det arkæologiskeAnsgar og religionsmødet i Norden har også en kristen tilgang til Ansgar, men er ikke opdateret på det arkæologiske.

Lektørudtalelse

Af

Jørgen Bartholdy

Jyllands-posten

Af

Mikael Jalving

d. 2. jun. 2018

Berlingske tidende

Af

Bent Blüdnikow

d. 19. jul. 2018

Religion

Af

Tinne Serup Bertelsen

2018, nr. 4

Præsteforeningens blad

Af

Kresten Drejergaard

Årg. 108, nr. 37 (2018)


Informationer og udgaver

Bog

2018

Ebog

2018