Bøger / faglitteratur

Da danskerne fik Dannebrog : historien om de dansk-estiske relationer omkring år 1200


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om den historiske virkelighed bag legenden om Dannebrog. Faldt Dannebrog virkelig ned fra himlen den dag i 1219?

Indhold

Danmark og korstogene i 1200-tallet (Carsten Selch Jensen: En stormagt i Østersøområdet anno 1200 ; Korstogsideologien omkring 1200 ; Krig til vands og krig til lands. Kersti Markus: Korstogstidens visuelle retorik) ; Estland i begyndelsen af 1200-tallet (Marika Mägi: Egalitære bønder eller hierarkisk slægtssamfund? ; Store estiske borge - handels eller magtcentre? ; "Deres største styrke er skibe" ; Hedninger og kristne) ; Krig og mission (Carsten Selch Jensen: At vinde sjæle i øst. Marika Mägi: De søfarendes konflikter. Kersti Markus: Danskernes støttepunkter og handelsruter) ; Kulturerne støder sammen (Marika Mägi: Fra fortidens havneplads til middelalderens bosættelse. Kersti Markus: Blev der grundlagt en by i Tallinn i 1206 eller 1219?. Carsten Selch Jensen: Da Dannebrog faldt ned fra himlen - historien bag en legende) ; Efterspil (Carsten Selch Jensen: De danske kongers herredømme i Estland frem til midten af 1300-tallet. Marika Mägi: På vej mod europæisk levevis. Janus Møller Jensen: Da legenden blev en national fortælling)


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. maj 2019

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 27. maj 2019

Faldt Dannebrog virkelig ned fra himlen den dag i 1219? Svaret kan man læse i denne spændende bog, som også fortæller om Danmarks og Estlands lange fælles historie. For studerende eller alm. interesserede i myten, de baltiske korstog, eller Estlands historie.

Den 15. juni 2019 er det 800 år siden, at Dannebrog ifølge sagnet faldt ned fra himlen under slaget ved Lyndanise i det nuværende Tallinn i Estland. I nærværende udgivelse undersøges mytens historiske rigtighed, og de begivenheder der ledte op til slaget. Fokus er på at fortælle historien om korstogene i øst, men desuden skildres nogle af de idéer og samfundsstrukturer, der prægede Estland og Danmark på dette tidspunkt. De fire forfattere der står bag bogen, to fra Danmark og to fra Estland, er alle eksperter indenfor arkæologien, kunsthistorien, eller middelalderen. Bogen udkommer også på Estisk. Med noter, litteraturliste, og navneregister. Illustreret, bl.a. med stills fra filmen "Baltu Ciltis".

Grundig og velskrevet gennemgang af myten om Dannebrog og historiske begivenheder, der ledte op til slaget. Der er udgivet flere bøger om emnet, men det er interessant denne gang at få det beskrevet fra en estisk synsvinkel. Tilgangen til emnet er lettere akademisk, men selve sproget er let at læse.

Andre bøger om emnet er fx DannebrogDanske korstogEstland før og nu og Danske korstog. I Estland før og nu behandles Danmarks og Estlands fælles historie gennem tiderneAndre bøger om emnet er fx Dannebrog og . I Estland før og nu behandles Danmarks og Estlands fælles historie gennem tiderneAndre bøger om emnet er fx Dannebrog og Danske korstog. I behandles Danmarks og Estlands fælles historie gennem tiderne.


Religion

2020, nr. 1

af

af

Otto Rühl

2020, nr. 1


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 223 (2019)

af

af

Mark Karlsen

Nr. 223 (2019)



Informationer og udgaver