Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Da Danmark var besat : danskerne under nazistisk pres


Beskrivelse


Bogen fordyber sig i perioden fra midten af 1930´erne og frem til tiden lige efter besættelsen af Danmark. Giver eleverne sammenhængsforståelse og indblik i de mange begivenheder og forandringer, der skete i perioden. Der arbejdes med emner som fx nazismen, besættelsen den 9. april, danske nazister, modstandsbevægelsen, augustoprøret 1943, aktionen med de danske jøder, folkestrejken 1944, befrielsen, de tyske flygtninge i Danmark og retsopgøret.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. okt. 2009

af

af

Jesper Holtoug

d. 28. okt. 2009

Fordybelseshæfte tilhørende det fremragende historie-system: Mellem fortid og fremtid. Hæftet er tilgængeligt fra 13-års alderen, enten som selvstændig interesse-læsning eller som del af undervisningsforløb i grundskolens ældste klasser. Hæftet kan forekomme temmelig "skolebogsagtig", så den springer næppe ned af hylden af sig selv, men kræver behørig præsentation.

Fordybelseshæftet er klart og overskueligt i sin opbygning, og læseren har hele vejen igennem en fornemmelse af, hvad det hele handler om og hvor i begivenhederne man er. Dette til forskel fra mange andre moderne fagbøger, hvor enkeltnedslag og farverige effekter giver en bladrebogs-karakter, som slet ikke opleves her. I det hele taget gives en sober, velskrevet og indholdsmæssigt ganske omfattende beskrivelse af de vigtigste begivenheder, mindre hverdagsforeteelser og større årsagsforklaringer, helt uden letkøbte eller farvestrålende effekter.

Der findes en del materialer om besættelsestidens Danmark for samme modtagergruppe. Denne adskiller sig især ved sin overskuelige, klare og temmelig omfattende fremstilling, med plads til selvstændig eftertanke. Grundig og præcis.

En god, grundig og velskrevet fremstilling af tiden under besættelsen, hvor hovedvægten lægges på vigtige hovedbegivenheder, men samtidig levner plads til små hverdagsbegivenheder. Således efterlader hæftet et eftertænksomt indtryk af både det daglige liv og de store årsagssammenhænge. God og vigtig bog om en markant periode i danmarkshistorien.