Bøger / skønlitteratur / roman

d' Alemberts drøm


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Roman som i dialoger mellem Diderot (1713-1784) og hans medredaktør på den store franske encyklopædi diskuterer menneskets tilblivelse og moral.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. okt. 2009

af

af

Kent Skov

d. 28. okt. 2009

Oplagt bog for yndere af europæiske klassikere, som vil få en god, intellektuelt stimulerende læseoplevelse.

Diderot (1713-1784) var en af de franske oplysningsfilosoffer og var sammen med manden, der lægger navn til romanens titel, hovedredaktør på den store franske encyklopædi. Bogen her, der er fra 1769, er ikke en traditionel roman, men en hybrid af filosofi og fiktion skrevet i dialogform mellem de to mænd og tænkere. Dialogen, der er sat ind i et drømmescenarie, hvor Diderot, der overvejende var ateist med et materialstisk livssyn, forestiller sig, at han besøger vennen den lidt mere forsigtige d'Alembert, som er feberramt og nærmest taler i vildelse. Denne lidt søgte fortælleramme løftes af, at de to herrer dels er meget forskellige - d'Alembert er matematiker - og dels besidder både humor og intellekt. De to herrer suffleres og suppleres af lægen Bordeau og d'Alemberts samleverske Julie. Tankerne og diskussionerne bevæger sig elegant ud fra verdens skabelse til menneskets moral og seksualitet. Korte gode noter afhjælper de indforståede begreber.

På dansk er af Diderot tidligere udkommet over en lang periode: Fatalisten Jacques og hans Herre, Rameaus nevø, Breve til Sophhie Volland samt Dialog om skuespilkunsten.

Elegant filosofisk dialogroman fra den franske oplysningsfilosof, Diderot, der i bogen, der her udkommer første gang på dansk, konstruerer en fiktiv ramme for en filosofisk diskussion om menneskets tilblivelse og moral med sin ven d'Alembert.


Weekendavisen

d. 22. jan. 2010

af

af

Frederik Stjernfelt

d. 22. jan. 2010


Kristeligt dagblad

d. 10. nov. 2009

af

af

Nils Gunder Hansen

d. 10. nov. 2009


Standart

Årg. 24, nr. 1 (2010)

af

af

Sara Tanderup

Årg. 24, nr. 1 (2010)