Bøger / skønlitteratur / roman

Constance Ring (norsk)


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Skildring fra Norge i 1880'erne, som giver en radikal kritik af kvindens stilling i ægteskabet. Med Constance Ring som hovedperson gives en rammende beskrivelse af kvindens økonomiske og seksuelle undertrykkelse i ægteskabet i 1880'ernes Norge.

Anmeldelser (12)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birgitte Goldberg

d. 18. dec. 2018

Bogen, der er Amalie Skrams debutroman, er et optryk af den danske førsteudgave fra 1885 med justeringer af retskrivningen. Constance Ring er en bog om kvindens stilling i ægteskabet i1880'erne. Ægteskabet fremstilles som en undertrykkende og spec. for kvinderne en ydmygende institution, men også som det ægteskabet var på den tid - den eneste »erhvervs«-mulighed formiddelstandens kvinder. Skildringen af hovedpersonen og det miljø, hun lever i, er fængslende og er trods et romantisk syn på kærligheden realistisk i sin udlevering af den borgerlige moral, derlever på hykleri. Amalie Skram knyttede sig politisk til den kulturradikale kreds i Bergen, og bogen blev opfattet som et indlæg i sædelighedsfejden, dens åbenhjertige skildring af den tidsseksualmoral var helt uacceptabel, og Amalie Skram blev anset for at være usædelig. Bogen er tidligere bedømt i Pax-udgaven (1973), og det er stadig Pax, der har æren af at have trukket A.S. fremaf den litteraturhistoriske glemsel, der blevhendes skæbne, selv om hun er bedre end de fleste af sine samtidige. Når Gyldendal nu genudgiver A.S. i danske udgaver, er det fordi hun har vist sigat have et stort publikum, da de emner, hun skriver om, stadig er vedkommende, og den måde, hun skriver på, usædvanlig klarsynet.


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Marianne Majgaard Jensen

2008

Klassiker fra det moderne gennembrud, velegnet til lystlæsere, læsekredse samt opgaver på gymnasieniveau og op. Efterskrift på norsk kan måske afskrække nogle.

Constance Ring er Amalie Skrams debutroman fra 1885 og blev af samtiden læst som indlæg i sædelighedsfejden. I dag har den klassikerstatus som en væsentlig roman og en stærk fortælling om en ung kvinde, der henslæber sit liv i selvoptagethed og kedsomhed, fordi borgerskabets kvinder var henvist til et liv uden uddannelse, identitet eller samfundsmæssig funktion ud over at være hustru og mor. Romanen fortæller om den unge Constance. Hun har giftet sig fornuftigt og vantrives i et ægteskab, hvor hendes forestillinger om kærlighed ikke bliver indfriet. Hendes verden bryder sammen, da det går op for hende, at der er to helt forskellige regelsæt for mænd og kvinder om udenomsægteskabelig sex. Amalie Skram er skiftevis blevet regnet som dansk og norsk forfatter, i dag heldigvis snarere både/og i stedet for enten/eller.

Denne udgave er baseret på førsteudgaven fra 1885 og er tilrettelagt af litteraturhistorikeren Janet Garton, som har skrevet og tilrettelagt flere bøger af og om Amalie Skram. Den er forsynet med noter og velskrevne, informative afsnit (på norsk) om blandt andet forfatter, roman og modtagelsen i samtiden. På dansk forlag er romanen senest udkommet i 1983.

Flot nyudgivelse af slidstærk klassiker med glimrende efterskrift på norsk. Tidligere udgave vil være slidt på de fleste biblioteker.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Birgitte Goldberg

d. 19. dec. 2018

Constance Ring udkom 1. gang i 1885 og er en bog om kvindens stilling i ægteskabet i 1880erne. Den velstillede kvindes - hende uden uddannelse og med ægteskabet som eneste mulighed for at blive forsørget. Amalie Skrams beretning om Constance Rings ægteskaber og kærlighedsliv giver et klart indtryk ikke alene af den seksuelle undertrykkelse men også af dens psykologiske virkninger. Hun foregriber i sit angreb på ægteskabs-institutionen på mange måder Freud, Laing, Cooper. Amalie Skram knyttede sig politisk til den kulturradikale kreds i Bergen, og bogen blev opfattet som et debatindlæg i sædelighedsfejden i 1880erne. Denne bog er nok præget af sin tid i sit trods alt romantiske syn på kærlighedslivet, men den er også en fængslende, intens skildring af hovedpersonens psyke. Amalie Skram interesserede sig mest for det og så ikke den seksuelle undertrykkelses sammenhæng med andre faktorer og at en frigørelse indenfor et enkelt område ville være utilstrækkelig. De der er interessereti kvindespørgsmål får nok læst bogen, men den burde egentlig få større udbredelse - og kan få det, hvis man kan overtale folk til at læse norsk. Den er ikke vanskelig.


Jyllands-posten

d. 22. feb. 2008

af

af

Katrine Sommer Boysen

d. 22. feb. 2008


Sjællands tidende

d. 3. mar. 1979

af

af

m. m-r

d. 3. mar. 1979


Fyens stiftstidende

d. 26. sep. 1978

af

af

Benni Lindhardt

d. 26. sep. 1978


Jyllands-posten

d. 18. sep. 1978

af

af

Ingerlise Klausen

d. 18. sep. 1978


Kristeligt dagblad

d. 6. okt. 1978

af

af

Elin Rask

d. 6. okt. 1978


Politiken

d. 20. sep. 1978

af

af

Else Cederborg

d. 20. sep. 1978


Ekstra bladet

d. 15. sep. 1978

af

af

Ingeborg Brügger

d. 15. sep. 1978


Information

d. 29. jan. 1974

af

af

Pil Dahlerup

d. 29. jan. 1974