Bøger / faglitteratur

Come on - selv i tolvte omgang : kunstens kamp på liv og død for menneskets og klodens fremtid


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Indhold

I begyndelsen var billedet : om Asger Jorn og komplementariteten som udvej ; Svimmelhedens dødsflyver i spind : om Paul Anker Bechs trøstesløse menneskesyn ; "Humanistiske menneske, duk op igen" : om det uhyre svære heri, vist hos Denis Virlogeux ; Krummer af brød og vin : om Bent Riis på spor af fragmenter af fortællingen ; Hvordan trangen til kærlighed gør magten mør : om en Per Kramer for fuld udblæsning ; Surrogatkvinder med kirsebær : om Jørgen Bobergs bistre advarsel til vor tid ; Sidder Sitting Bull på sin bag i ro og mag? : om Lars Nørgård og det neurotiskes uundgåelighed ; Damned Deep White : Michael Kvium om søvnigheden, der har overmandet os ; Elsk din fjende og hug i din egen lænd : om Bjørn Nørgaards møde med det metafysiske ; En samtale om en ny nadver i en ny kultur : Bjørn Nørgaard om det evige liv her på jorden ; Surrealistisk ny nadver : om Håkan Nyströms kunstneriske univers ; En altervæg med nærværs-fravær : om en John Kørner på en vigtig, men ikke helt fortrolig vej ; Stilfærdighedens indtrængende opgør med mainstreams bolsjebutik : om Nis Schmidts stærke udtryk for sin tro ; Båndet, der var svært at knytte : om forvandlingen i Poul Skov Sørensens livssyn ; Skønhedens opgør mod nullets skygge : Frans Kanniks intense kamp for at bevare forbindelsen mellem kunst og liv ; Et vitalt oprør mod tidens ø-individualisme : om en nuanceret Kvium, utryg ved sin snerren ; Come on - selv i tolvte omgang : om en livsinspirerende Gunleif Grube og om ensomheden og lykken i kultur og civilisation ; Hvor blev identiteten af? : om Søren Dalhgaard som postmoderne dejkriger ; På sporet af den tabte tid : Jørgen Steinicke viser, hvor langt ude vi kan være ; Fra sort til sol med sprudlen på spil : om en Kaspar Bonnén på vej fra civilisation til kultur ; Sovs dig ikke arbejdsom ind i din egen og Vestens åndelige undergang som apatisk tryghedsrobot : det finder Lars Bang som det ægte folkeliges talerør ; Det stive i os og i det forarmede i verden : om Carsten Frank i tændt opgør mod Vestens tidsånd ; Hvad er der på spil, noget overhovedet? : om en blokerende Erik A. Frandsen ; Et glemt drama om en kunstners forvandling og menneskets befrielse : en skitse til Arne Haugen Sørensens vitale udvikling ; Vejen op fra verdens åndsforladte ve : om Peter Brandes' tegn som vigtige veje mod en ny kultur ; En smuk dag trods blåmuslinger tortreret af bleggul karrysovs : i selskab med op oplagt Bettemarie Kjeldbæk og en solgul vemodig Miró ; Hyæne med tomheden som indhold : om en problematisk skulptur af Christian Lemmerz ; Orfeus og Hr. Vellemand i kærlighedens spejl : om én af Peter Brandes' smukt fortællende glasmosaikker ; Troen og fornuften som vore to vinger : set i lyset af Nis Schmidts manende énvingede figur


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. aug. 2017

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 4. aug. 2017

Leo Tandrup skrev i 2003 bogen Moderne danske kunstværker. Her følger han op med en ny samling af kunstanmeldelser, der er lige så vedkommende engagerende og bidske. Bogen vil interessere den gruppe af samfunds-, kunst- og historieinteresserede, som allerede er bekendt med Tandrup.

Leo Tandrup (f. 1935) er oprindeligt historiker, men har siden 1990'erne koncentreret sig om kunst, et område hvor han er i opposition til den etablerede elite. Her præsenterer han, efter en kort indledning, knap 30 anmeldelser eller analyser af nyere danske kunstnere og deres værker. Der er hovedsagelig tale om lettere omskrivninger af tidligere anmeldelser eller omtaler, og formen nærmer sig essayets. De enkelte anmeldelser er illustreret med enkelte fotografier af værker, og bogen afsluttes med bibliografi over Tandrups udgivelser efter 2005.

Tandrup er bevæger sig frem og tilbage mellem kunstanalyse og civilisationskritik. Han er kendt og frygtet for sin hårde tone som ind i mellem tangerer det trættekære, men hans insisteren på kunstens vigtighed er drivende også i denne bog, hvor hverken alderen eller dødens nærhed får ham til at ryste på hænderne eller mildne tonen. En forfriskende samling, der skiller sig ud i mængden af artige semesteropgaver, som kunstformidlere ofte byder på for tiden.

Dem der efterspørger denne bog kunne nemt tænkes at have læst Lars Morell fx Per Kirkeby.



Informationer og udgaver