Bøger / faglitteratur

Coaching : at hjælpe andre med at hjælpe sig selv


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Indhold

Coachingbegrebets udvikling ; Afgrænsning ; Hvad er coaching så? ; Menneskesyn og coaching ; Dialoger med forskellig fokus ; Refleksion er nøglen til coaching ; Hvor kan man finde coaching, og hvor kan man ikke? ; Anerkendende fokus ; Hvem kan coache? ; Følelsesmæssig begavelse ; Lederen som coach ; Nysgerrighed som drivkraft ; Effektive spørgsmål ; Metoden: mål, virkelighed, muligheder, valg ; Coaching af grupper ; Positioneringsøvelse ; Forberedelse til og efterbearbejdning af coaching ; Coachens personlige udvikling ; Aftale ; Almindelige forsvarsmekanismer ; Coaching i et megaperspektiv


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Ellen Lind Jensen

2007

Coaching er et hot emne i disse år formentlig af den grund, at det er en effektiv metode til at ændre håndteringen af hverdagsproblemer og -dilemmaer. Som denne bogs forfatter fastslår behøver man ikke nogen 4-årig uddannelse for at praktisere coaching. Det er nok at være et nysgerrigt, empatisk menneske med de rette intentioner. Forfatteren er selv psykolog og har benyttet coaching gennem ca. 20 år i private og offentlige virksomheder. En coach vejleder og rådgiver ikke. Filosofien er netop at fokuspersonen selv rummer løsningen til sit problem, og at det er vigtigt at finde frem til denne løsning, idet det vil være den, der er mest gangbar netop for fokuspersonen. Coachens opgave er at fastholde kursen og stille de spørgsmål, som kan bidrage til at se sagen fra andre vinkler og føre frem til en løsning. Drivkraften for en coach skal være oprigtig nysgerrighed. Han/hun spørger ud fra nysgerrighed. Dertil giver bogen så nogle effektive redskaber og gennemgår coachingens faser: afsøgning af mål, realiteter, muligheder og virkeliggørelse. Bogen er henvendt til ledere og mellemledere og ligger meget på linje med Basiscoaching, 2006 i serien Kort til viden såvel i omfang og budskab som målgruppe.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. juli 2011

af

af

Alma Lind Jensen

d. 19. juli 2011

Bogen er henvendt til ledere og mellemledere.

Forfatteren er psykolog og har benyttet coaching gennem mere end 20 år i private og offentlige virksomheder. Men det er en af hans pointer, at man ikke behøver en længere uddannelse for at agere som coach, det er nok at kende nogle teknikker og være et empatisk og nysgerrigt menneske. Bogen gør et stort nummer ud af afgrænsning og begrebsafklaring, og går herefter videre med at beskrive teknikker. Når det er coaching handler det selvfølgelig især om spørgeteknikker. Bogen kan kaperes af enhver motiveret og har karakter af en grundbog.

Der er tale om en 2. udgave, hvor nogle kapitler optræder præcis som i 1. udgave, mens andre er udvidet og opdateret. Endvidere er tilføjet 2 kapitler om henholdsvis livshjul og kønsforskelle i forbindelse med coaching. Coachinglitteraturen som sådan er jo vokset eksplosivt siden 1. udgave kom i 2007 og i denne store bølge hører bogen til de mere diskrete.

En klassisk coaching-bog, der sætter coachen i stand til via spørgsmål at få fokuspersonen til selv at finde løsning på sine problemer.


Sygeplejersken

Årg. 107, nr. 12 (2007)

af

af

Vibeke Thorsen

Årg. 107, nr. 12 (2007)


Lederne

Årg. 91, okt. (2007)

af

af

Ulla Bechsgaard

Årg. 91, okt. (2007)