Gå til indholdBøger / faglitteratur / biografier

Christian den Grusomme : en biografi om Christian Wirth : kriminalkommissær og morder i Det Tredje Rige


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

208 sider: ill.

Udgivet

2021

Ophav

Anne Mette Palm(redaktør)
Genre og formbiografier
Målgruppe

til voksne


Beskrivelse


Biografi om den tyske kriminalkommissær Christian Wirth, der blev en af hovedaktørerne bag nazisternes "eutanasiprogram" T4, hvor man systematisk myrdede sindslidende og handicappede. Senere brugte han sine erfaringer herfra til at administrere udryddelseslejrene under "Aktion Reinhardt". Uhyggelig, men vigtig læsning for interesserede i 2. verdenskrig


Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. mar. 2021

af

af

Christian Hundebøl Høj

d. 11. mar. 2021

Biografi om den tyske kriminalkommissær Christian Wirth, der blev en af hovedaktørerne bag nazisternes "eutanasiprogram" T4, hvor man systematisk myrdede sindslidende og handicappede. Senere brugte han sine erfaringer herfra til at administrere udryddelseslejrene under "Aktion Reinhardt". Uhyggelig, men vigtig læsning for interesserede i 2. verdenskrig.

Christian Wirth (1885-1944) var en iskold, voldelig og fanatisk mand, der på baggrund af sin erfaring som kriminalkommissær i Stuttgart blev tilknyttet T4 i 1940, hvor han havde ansvaret for at holde opsyn med og effektivisere mordanstalterne, der gennem Anders Otte Stensagers undersøgelser i arkiverne viser sig også at have haft danske ofre, man ikke hidtil har kendt til. Wirth brugte senere sine erfaringer fra T4 til at administrere udryddelseslejrene Belzec, Sobibór og Treblinka, hvor det anslås, at 1,7 mio. mennesker blev slået ihjel. Dele af bogens afsnit om fx T4 er lånt fra forfatterens biografi om Franz Stangl.

Stensager er en stærk og saglig historieformidler, der med sin bog gør et flot arbejde med at dokumentere og kontekstualisere så modbydelig en morder som Christian Wirth. "Christian den Grusomme" dækker samlet set med sit portræt af Wirth en tydelig mangel i litteraturen på dansk om nazisternes virke.

"Christian den Grusomme" er den første biografi om Wirth på dansk. Stensager, der er uddannet arkæolog, har tidligere skrevet om Holocaust i bl.a. Franz StanglDødens engel


og Dødens engel"Christian den Grusomme" er den første biografi om Wirth på dansk. Stensager, der er uddannet arkæolog, har tidligere skrevet om Holocaust i bl.a. Franz Stangl og .


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 26. nov. 2021

af

af

Claus Eskild Andersen

d. 26. nov. 2021


Historie-online.dk [online]

d. 14. apr. 2021

af

af

Erik Ingemann Sørensen

d. 14. apr. 2021


Jyllands-posten

d. 10. apr. 2021

af

af

Flemming Østergaard (f. 1948)

d. 10. apr. 2021


Berlingske tidende

d. 28. maj. 2021

af

af

Bent Blüdnikow

d. 28. maj. 2021


Information

d. 4. jun. 2021

af

af

Joachim Lund

d. 4. jun. 2021Informationer og udgaver

2021

Bog

Anders Otte Stensager

Gad, 1. udgave

2021

Ebog

Anders Otte Stensager

Gad, 1. udgave

2021

Lydbog (net)

indlæser: Michael Brostrup

Gad

2021

Lydbog (cd-mp3)

indlæser: Michael Brostrup

Gad,AV Forlaget Den Grimme Ælling