Gå til indholdBøger / faglitteratur / biografier

Christian 4 : en europæisk statsmand


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

567 sider: ill. (nogle i farver) ; 29 cm

Udgivet

2017

Ophav

Steffen Heiberg(forfatter)

Conny Mikkelsen(diverse)

Steen Frimodt(korttegner)
Genre og formbiografier
Målgruppe

til voksne


Beskrivelse


Kronologisk gennemgang af Christian IVs liv (1577-1648) med et kritisk syn på de myter, der er opstået hos enevældens og romantikkens historieskrivere


Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. jan. 2010

af

af

Hans Michelsen

d. 12. jan. 2010

Bogen henvender sig til alle læsere, der er interesserede i Christian IV's tid og betydning.

Kronologisk gennemgang af Christian IV's (1578-1648) liv med en kritisk behandling af opfattelsen gennem tiderne af denne renæssancekonge. Der er tale om en af danmarkshistoriens mest markante personligheder, og hans liv er uløseligt knyttet sammen med Danmarks historie. Steffen Heiberg er historiker og museumsinspektør ved Frederiksborgmuseet.

Bogen bygger på 2. gennemreviderede udg. 2006. Originaludgave 1988. Den nye udgave er ikke så lettilgængelig og indbydende som forrige udgave. Det skyldes, at formatet er blevet formindsket og ikke mindst, at farveillustrationerne nu er samlet i en sektion midt i bogen, og den sammenhæng, der i forrige udgaves fornemme layout og design var mellem tekst og illustrationer er ikke længere til stede. Desuden er antallet af illustrationer reduceret. Bogen fremtræder nu med megen tæt tekst forsynet med enkelte s/h illustrationer. Der er en konsekvent sidetalsfejl i indholdsfortegnelsen fra side 101. Slægtsoversigten er ikke medtaget. Registret er revideret i overensstemmelse med den nye udgave.

Denne populære bog om Christian IV er et godt eksempel på underholdende og indsigtsfuld formidling. Teksten er velskrevet, og den fremtræder her i den gennemreviderede udgave fra 2006.


Bibliotekernes vurdering

2006

af

af

Finn Windfeldt Hansen

2006

Steffen Heiberg udgav i 1988 Christian 4. En biografi om en af de mest kendte danske konger (1588-1648), der nu foreligger i en ny og revideret udgave. Af samme omfang som 1988-udgaven og som denne i et fornemt layout og udstyr. Mange afsnit er imidlertid også blevet skrevet om som resultat af nyere historisk forskning. Således nu som før med en solid faglig forankring, men også med appel og sigte mod mere læge læsere. De gelejdes kyndigt gennem tres års spektakulær Danmarkshistorie fra 1588 hvor Fr. d. 2. døde, og Christian var 11 år til sidstnævntes død på Rosenborg i 1648. Ellers en udgivelse bredt panorerende hen over de mange regeringsår og gøremål: monarkiets position og stilling, herunder forholdet til adelen, hoffet, de imponerende nybyggerier: Frederiksborg, Rosenborg m.fl. Forholdet til den unge adelsfrøken Kirsten Munk og endelig, men bestemt heller ikke mindst den store europæiske politiske scene hvor kongen sluttelig ikke høstede laurbær, men blev den lille og endelig måtte se Danmark reduceret til en europæisk småstat. Heiberg tegner et facetteret, ikke ukritisk portræt af en sammensat person, karismatisk og storsindet, men også egenrådig og småtskåren. Nye læsere kan begynde her, meget vil sikkert være kendt og tidligere læst, men næppe nogetsteds mere grundigt, favnende og dækkende end hvad der tilbydes indenfor rammerne af denne store historiske biografi.


Bibliotekernes vurdering

d. 20. sep. 2017

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 20. sep. 2017

Christian d. 4. er med sine 60 år på tronen stadig den danske konge, som har regeret længst. Da han samtidig var virkelysten og levede i en omtumlet periode af Europas historie, er han mere interessant end flertallet af sine slægtninge i embedet, så bogen om ham vil have sine historieinteresserede læsere.

Det er snart 30 år siden Steffen Heiberg (f. 1944) færdiggjorde 1. udgave af denne store biografi om vores allesammens Christian firtal. Denne udgave er som tidligere udgaver opdateret på de områder, hvor forskningen har fundet nyt, men det er især i udstyr og layout den adskiller sig fra den 2006 udgave, jeg har sammenlignet med. Bogen er ikke primært henvendt til forskere og fagfolk, der er således ingen noter, men litteraturlisten vidner om betydelig grundighed. Bogen er illustreret og udstyret med bl.a. personregister.

Heiberg er en god formidler som skriver direkte og engageret. De mange illustrationer følger godt op på teksten, og med sit store format er den virkelig en konge værdig. Heiberg kommer godt rundt om Chr. som han ser nuanceret på. Undertitlens "..statsmand" refererer således ikke til hans bedrifter, men til hans reelle format som den store europæiske fyrste, han var i begyndelsen af sin regeringstid.

Rantzau, der udkom sidste år, giver samme læsere mulighed for at læse op på perioden umiddelbart inden Chr. 4.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Flemming Faarup

d. 19. dec. 2018

Skønt Chr. IV først blev kronet i 1596, fejrer vi hans 400 års jubilæum i år. Det har medført udgivelse af mange bøger om ham. En af de største er dette værk, hvis forfatter er museumsinspektør ved Fredensborgmuseet og som har redigeret kataloget til Europarådsudstillingen om kongen, han har stået for billedredaktionen af et andet værk, udgivet i år, Christian I Vs verden. Forf.s hensigt er at fortælle historien om kongen og samtidig gøre op med myter, der er opstået hos enevældens og romantikkens historieskrivere, myter der også kommer til udtryk i Heibergs skuespil 'Elverhøj' og i Marstrands billede Trefoldigheden'. Bogen gennemgår kongens liv strengt kronologisk, og her forklares hvorfor rigsrådet ikke støttede kongen, og hvorfor han led de mange nederlag. Bogen er gennemillustreret med ca. 200 billeder, til dels i farver, og der er en righoldig litteraturoversigt samt et personregister på 475 indførsler. En velskrevet og forholdsvis letlæselig introduktion til den danskekonge, der er gået over i historien som en af de største, på trods af, at han faktisk var den, der gjorde landet så lille, og værket vil indgå i historielitteraturen med en vægt, der vil række ud over den store interesse, der er for kongen her i feståret.


Politiken

d. 5. nov. 2017

af

af

Ulla Tofte

d. 5. nov. 2017


Information

d. 9. sep. 2006

af

af

Georg Metz

d. 9. sep. 2006


Historie

2007, nr. 1

af

af

Jakob Ørnbjerg

2007, nr. 1


1066

Årg. 18, nr. 5/6 (1989)

af

af

Leon Jespersen

Årg. 18, nr. 5/6 (1989)


Personalhistorisk tidsskrift

1990, nr. 2

af

af

Ole Degn

1990, nr. 2Informationer og udgaver

2017

Bog

Steffen Heiberg

Lindhardt og Ringhof, Ny udgave

2009

Bog

Steffen Heiberg

Gyldendal, Ny udgave

2007

Bog

Steffen Heiberg

Gyldendal, 2. udgave

2006

Bog

Steffen Heiberg

Gyldendals Bogklubber, 1. bogklubudgave

1988

Bog

Steffen Heiberg

Gyldendals Bogklub, Bogklub

1988

Bog

Steffen Heiberg

Gyldendal

1988

Bog

Steffen Heiberg

Gyldendal

2013

Ebog

Steffen Heiberg

Nota

2018

Lydbog (net)

indlæser: Jesper Bøllehuus

Lindhardt og Ringhof

2018

Lydbog (cd-mp3)

indlæser: Jesper Bøllehuus

Audioteket