Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Carrie


Beskrivelse


Carrie - en lille, tyk og bumset teenage-pige - kues hjemme af en religiøs mor og udsættes for grusom mobning i skolen. Carrie hævner sig ved at slippe sine frygtindgydende, telekinesiske kræfter løs i den lille amerikanske by.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 18. dec. 2018

Filmen "Carrie", vist for et stykke tid siden på TV, var en af de første film, som gjorde, at et større publikum fik øjnene op for forfatteren til bogen bag filmen, nemlig amerikaneren StephenKing. Bogen er fra 1974, så det er egentlig mærkeligt, at den først foreligger på dansk nu. Men, når det drejer sig om Kings bøger, er sent bedre end aldrig. Indpakningen er det overnaturlige, detuforklarlige og det meget uhyggelige, indeni er det iagttagelser af mennesker og samfund, som beskrives med indlevelse og forståelse og frem for alt en kritisk holdning. Overgangen fra ung tilvoksen er et tilbagevendende tema og nok allerstærkest i denne bog. Carrie er en ensom indesluttet pige, totalt underlagt en tyrannisk mors religiøse fanatisme og jævnaldrende kammeraters mobning.Carrie opdager en skjult evne hos sig selv, telekinese (at kunne flytte genstande udelukkende ved viljens kraft), og da den evne sættes i gang, betyder det død og ødelæggelse for det lille samfund.Bogen er megetvelkomponeret og velskrevet. Ind i selve fortællingen lægges samfundets efterbehandling af de ulykkelige begivenheder, og det gør, at læseren fastholdes for at finde ud af 'hvad dervirkelig skete'. Desværre har der indsneget sig en del sproglige fejl i oversættelsen; en ekstra korrekturlæsning havde nok været gavnlig. Der vil nemlig blive efterspørgsel på bogen blandt skolensældste elever.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Winni Thorup

d. 18. dec. 2018

Sidst i 80'erne kom der for alvor gang i oversættelsen af den amerikanske gysermesters store produktion. Han skrev Carrie allerede i 1974. og først nu kom altså oversættelsen, skønt filmen forlængst er blevet en klassiker. Moralisten King bruger som regel det parapsykologiske som et billede på fortrængninger og som et spændingsskabende fif, når han afdækker kampen mellem det gode og detonde i det enkelte menneske. Således også i Carrie. C. er 17 år og det typiske moboffer, bange og bumset og med en religiøst sindssyg mor. Men Carrie har telekinetiske evner, som for alvor bryderud, da hun får sin første menstruation, af moren kaldet blodets forbandelse. Den årelange mobning af Carrie kulminerer ved skolens afslutningsbal, men hun tager, som måske bekendt en frygtelighævn. Bogen er spændende, rystende og rørende, skrevet som en blanding af fortælling, uddrag af fiktive rapporter om sagen Carrie White og glimt af C.s bevidsthedsstrøm. S.K. formår desuden at giveet levende billedeaf indbyggerne i en New England by i 70'erne. Selv om bogen vil blive efterspurgt også af de 16-17-årige, som kender filmen, er det først og fremmest en bog for voksne. Flotoversættelse og en effektiv forside i blod/ildrødt og sort.


Berlingske tidende

d. 27. dec. 1990

af

af

Lars Henrik Aagaard

d. 27. dec. 1990


Det fri aktuelt

d. 28. dec. 1990

af

af

Preben B. Christensen

d. 28. dec. 1990


Politiken

d. 19. jan. 1991

af

af

Harald Mogensen

d. 19. jan. 1991