Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Caroline Mathilde og Struensee


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Den unge dronning Caroline Mathilde får hjælp til at håndtere hendes ustabile gemal, da Struensee overtager driften af hoffet og det danske rige. Deres kærlighed blomstrer, indtil de bliver væltet ved et snedigt kup.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 31. maj 2013

af

af

Maria Sjøblom

d. 31. maj 2013

Den kendte serie vil også i dag tiltrække de ældste piger i børnebiblioteket, ligesom bøgerne fint vil kunne bruges som supplement til skolens historieundervisning.

Gyldendal har nænsomt nyredigeret serien, som har været elsket læsning for et utal af piger siden den først udkom i 1977. Nye lyserøde forsider med indtagende prinsessekjoler vil bestemt lokke nye læsere til. Sproget er præget af meget dialog, og bortset fra den lidt forvirrende tegnsætning flyder handlingen fint og danmarkshistorien bliver levende. I Caroline Mathilde møder vi den 14-årige engelske prinsesse Caroline, som lever et rimeligt frit liv på et landsted indtil hun som 15-årig må drage til Danmark for at gifte sig med den sindssyge 17-årige danske kong Christian VII. Læseren vil hoppe direkte til næste bind Caroline Mathilde og Struensee, hvor prinsessens kærlighedsforhold med den tyske livlæge får stor betydning for Danmarks udvikling indtil et kup sætter en stopper for deres lykkelige liv. Den meget romantiserende handling krydres med en letforståelig indføring i 1800-tallets danske samfundsforhold.

Bøgerne er så nænsomt redigerede, at de fremstår fuldt ud på højde med originaludgaverne. Der findes ikke andre bøger, som personificerer livet i datidens kongehus, men samme tidsperiode er beskrevet i fx Rid i nat af Erna Osland.

Levende formidling af en vigtig periode i Danmarks historie, som også i dag vil begejstre og bjergtage læserne.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Frederik Jakobsen (skole)

d. 18. dec. 2018

En fortsættelse af Caroline Mathilde er hermed kommet. Bogen skildrer i bred fortælleglæde den dramatiske 5-årige periode af danmarkshistorien med Struensee og Caroline Mathilde somhovedpersoner. Bogen virker troværdig men noget glorificerende af Struensee. Handlingen fortsætter med at skildre den syge, drikfældige Chr. d. 7., der fortsætter med sin ondskab og udskejelser.Sygdommen tager til, men takket være Struensee, kongens tyske livlæge, bliver forholdet kongen og dronningen imellem tåleligt. Caroline Mathilde bliver forelsket i lægen, og enkedronningen pønsersammen med førsteministeren, Guldberg, på at mindske Struensees popularitet. Periodens reformer skildres, og Struensees fald og statsrådets intrige mod Struensee gennemgås på en spændende måde.Resultatet bliver den makabre dødsdom og dens eksekvering. Den unge dronning bliver takket være sin bror, den engelske konge, kun forvist til Celle i Nordtyskland. Bogen er bredt fortalt med godehistoriske momenter og bredemenneskelige skildringer, den smykker nok Struensee lidt vel rigeligt, men utvivlsomt en bog, der vil interessere mange elever i 12-års alderen, der gerne vil gravelidt dybere i danmarkshistorien.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ulla Harne (børn)

d. 18. dec. 2018

Her følger så 2. del af dramaet om Chr. d. 7.'s dronning Caroline Mathilde. Forholdet til den tyske læge Struensee udvikler sig, hun genvender sit livsmod og blomstrer op. Samtidig hermedhører vi om Struensees vej mod magtens tinder, og bogen afsluttes med deres fælles fald. Til allersidst et kort resumé af de virkelige begivenheder. Bogen er først og fremmest en fortælling om enung kvinde og hendes kærlighed, men den giver samtidig et godt billede af livet ved hoffet og enevoldskongens styre. leg tror, bogen vil blive læst som en spændende kærlighedsroman. Sproget erletløbende, handlingen fængslende fortalt, og der er så megen lykke og lidelse, som man kan ønske sig. Den farvestrålende forside af Robert Viby viser et vistnok temmelig forskønnet billede af deto elskende. Kan læses fra ca. 11 år.


Jyllands-posten

d. 12. dec. 1977

af

d. 12. dec. 1977