Gå til indholdCarol


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

315 sider

Udgivet

2016

genre/form

romanOriginaludgave

1992


Beskrivelse


Mødet mellem den sofistikerede Carol, gift og mor, og den 19-årige Therese, bliver indledning til et lidenskabeligt lesbisk kærlighedsforhold med mange forhindringer i McCarthy-tidens bigotte USA


Anmeldelser (6)


17. mar. 2016

Romantisk drama om kærlighed mellem to kvinder i 1950'ernes USA. Til kvindelige læsere af romaner om romantisk kærlighed med forhindringer.

Therese med scenograf-drømme tjener surt tjente penge i et stormagasin i New York i jule-ræset. Efter en pludselig indskydelse sender hun et julekort til en kunde, hun blev betaget af. Det er starten på et langsomt udviklende kærlighedsforhold mellem den unge Therese og den ældre og gifte Carol, som har et 12-årigt barn, og som ligger i skilsmisseforhandling med sin mand, Harge. Harge sender, for at diskreditere Carol som mor, en privatdetektiv efter Carol og Therese, da de er på langtur i bil. Bogen er filmatiseret og nomineret til 6 Oscars i 2016. Oprindeligt med titlen "The price of salt".

Patricia Highsmith, selv lesbisk, er mest kendt for sine krimier og thrillere, men skrev denne ene gribende roman om svær kærlighed mellem to meget forskellige kvinder i det snerpede 1950'er-miljø i USA. Den er inspireret af hendes eget møde med en sofistikeret kvinde som jule-medhjælp i et stormagasin. Den blev en kult-roman, da den genudkom i 1990'erne i USA.

Enkelte ord i denne udgave er ændret til nutidigt sprog i forhold til den danske originaludgave Carol


Fem minutter i himlen


På fast grund


fra 1992. Lisa Alther har skrevet romanerne Fem minutter i himlen og På fast grund om lesbiske amerikanske kvinderEnkelte ord i denne udgave er ændret til nutidigt sprog i forhold til den danske originaludgave Carol fra 1992. Lisa Alther har skrevet romanerne og På fast grund om lesbiske amerikanske kvinderEnkelte ord i denne udgave er ændret til nutidigt sprog i forhold til den danske originaludgave Carol fra 1992. Lisa Alther har skrevet romanerne Fem minutter i himlen og om lesbiske amerikanske kvinderEnkelte ord i denne udgave er ændret til nutidigt sprog i forhold til den danske originaludgave Carol fra 1992. Lisa Alther har skrevet romanerne Fem minutter i himlen og På fast grund om lesbiske amerikanske kvinder.

Lektørudtalelse

Af

Grethe Lorentzen

18. dec. 2018

PH (f. 1921) er kendt som en mester indenfor den psykologiske spændingsroman, men Carol er en lesbisk kærlighedsroman og enestående indenfor forfatterskabet. Den udkom 1. gang i 1952 underpseudonym. Therese på 19 er juleassistance i et stormagasin i New York og iøvrigt scenografelev. Hun er vokset op på en institution, hungrer efter kærlighed men har ikke fundet lykken hos sin ven,kunstnerspiren Richard. Den finder hun sammen med Carol, ca. 30 og en dag tilfældigt kunde i stormagasinet. C. er mor til en lille pige og i skilsmisseforhandlinger. De indleder et forhold på enbilrejse vestpå og opdager, at de bliver overvåget af en detektiv hyret af Cs ex. mand, der bruger alle kneb for at sikre sig forældremyndigheden over barnet. Romanen afspejler McCarthy periodenssyn på sexuelle afvigere i USA, men PH under heldigvis sine to hovedpersoner en happy ending. Carol har haft en mission i USA og fået mange genoptryk. Romanen rummer fine passager skrevet medforelskelsens glød, men denvirker unægtelig også bred til det omstændelige, noget passe og ikke som en oplagt udgivelse i Danmark anno 1992. 50'ernes tabubelagte USA synes på det område fortidigt.Forfattere som Lisa Alther og Marge Piercy har givet mere tidsvarende beskrivelser af uautoriserede samlivsformer.

Lektørudtalelse

Af

Gyde Neergaard

Jyllands-posten

Af

Annelise Vestergaard

1992-05-01

Weekendavisen

Af

Bo Green Jensen

1992-05-14

Politiken

Af

Anders Bodelsen

1992-05-16

Information

Af

Jette Lundbo Levy

1992-06-10


Informationer og udgaver

Bog

2016

Bog

1992

Ebog

2016