Bøger / faglitteratur / disputatser

Brudte segl : spionage og censur i enevældens Danmark


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


En afdækning af postovervågningens historie i enevældens Danmark. Blandt andet om hvilken rolle overvågningen spillede for den enevældige danske kongemagt og om hvordan brevåbningen påvirkede det postvæsen, der skulle føre den ud i livet.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. nov. 2008

af

af

Hans Michelsen

d. 5. nov. 2008

Denne bog har især interesse for filatelistisk interesserede, men da bogen også giver et tidsbillede er målgruppen faktisk alle, der er historisk interesseret og som er optaget af spionage og overvågning i samfundet generelt.

Denne dramatiske beretning om brud på brevhemmeligheden bringer klarhed over et så specielt emne som postspionage og herfra trækkes tråde over overvågning, hemmelige koder, svenskekrigene og Magnus Stenbocks rolle, posthistorie og censur. Dens historiske periode er enevælden og hermed ses så også, at overvågning ikke er en aktivitet, der kun tilhører vor tid. To konger spiller hovedrollerne i bogen, nemlig Frederik IV og kronprins Frederik (6). Den ene benyttede sig af hemmelig postspionage, den anden af censur som kontrolmiddel. Forfatteren er museumsinspektør på Post- og Telemuseet, og bogen er en bearbejdelse af hans ph.d. fra 2008.

Forfatteren har tidligere skrevet om duellens historie i Danmark På liv og død, 2003, men også mange posthistoriske artikler.

Det er en interessant og omfangsrig bog om postovervågningens historie i enevældens Danmark. Den er rigt forsynet med gode illustrationer. Desuden har forfatteren skrevet sin gode historie i et levende sprog.


1066

Årg. 39, nr. 2 (2009)

af

af

Jørgen Mührmann-Lund

Årg. 39, nr. 2 (2009)


Journalen

årg. [19], nr. 2 (2009)

af

af

Jørgen Thomsen

årg. [19], nr. 2 (2009)


Historie

2009, nr. 2

af

af

Michael Bregnsbo

2009, nr. 2