Bøger / faglitteratur / breve

Breve fra anden verdenskrig


Beskrivelse


Med udgangspunkt i breve fra tyske værnemagtsoldater fra Østfronten gives et indblik i mennesket bag soldaten, samt en analyse af hvorfor så mange af soldaterne var et villigt redskab for nazismens ondskab.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. sep. 2015

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 25. sep. 2015

17 mill. soldater gjorde tjeneste i den tyske hær under 2. verdenskrig, og de fleste sendte jævnligt breve hjem. Disse breve er en vigtig kilde til et billede af krigen set indefra af den enkelte soldat. For videregående historisk interesserede.

Bogen indledes med en historisk forståelsesramme om krigens fronter, de besatte lande og de forskellige felttog. Derudover er de enkelte breve også kommenteret mht. brevskriverens baggrund og særlige omstændigheder. Brevene er udvalgt, så de giver et bredt billede af krigen fra invasionen af Polen til Berlins fald. De tidlige breve præges af håbet om et nyt stortyskland, mens desperationen breder sig efter nederlaget ved Stalingrad og efterhånden, som fjenderne begynder at få overtaget. Trods krigstræthed og hjemve er brevene ofte loyale over for Tyskland og Hitler, ligesom soldaterne tit er bærere af nazismen med dens jødehad og tro på overmennesket.

En kommenteret brevsamling som viser mennesket bag soldaten i den tyske værnemagt og samtidig dokumenterer, hvordan nazismen gennemsyrede hæren. Læsere, der forventer spænding og kampskildringer på linje med andre udgivelser om 2. verdenskrig, vil her nok skuffes. Men bogen tilfører krigen et bredere universelt perspektiv ved at skille den enkelte tyske soldat ud fra den grå masse og forklare og analysere de tanker og holdninger, der gjorde ham til et villigt redskab for nazismens ondskab.

Om emnet også: Breve fra Østfronten.


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 22. sep. 2016

af

af

Martin Fransen

d. 22. sep. 2016Informationer og udgaver