Gå til indholdBonde - gal mand på rette vej : en biografi


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

184 sider: ill.

Udgivet

2017

genre/form

biografierOriginaludgave

2017


Beskrivelse


Christian Bonde (1937-2001) blev som 5-årig anbragt under åndssvageforsorg. De næste 26 år pendlede han mellem landets anstalter indtil en ung læge ved et tilfælde opdagede, at han var fejlanbragt og ikke var åndssvag


Anmeldelser (2)


2. okt. 2017

Portræt af og en hyldest til et ukueligt menneske og en "kriger i psykiatrien". Til interesserede i Christian Bondes sag, vilkårene for de anbragte på anstalterne i Danmark i 1900-tallet, eller interesserede i Galebevægelsen.

Christian Jensen Bonde (1937-2001) blev som 5-årig anbragt under åndssvageforsorg. De næste 26 år pendlede han mellem landets anstalter indtil en ung læge ved et tilfælde opdagede, at han var fejlanbragt og ikke var åndssvag. Dernæst tog hans virke som aktivist og "de gales ombudsmand" fart. I 1979 var han med til at starte Galebevægelsen og rettede sidenhen mere og mere blikket mod socialpædagoger og politikere. Han bliver i bogen karakteriseret som det psykiatriske områdes mest indflydelsesrige whistleblower. Birgit Kirkebæk, handicap- og historieforsker, har haft adgang til hans journaler og klagebreve, som hun giver uddrag af. Benny Lihme var ven og aktivist sammen med Christian Bonde. Forord af forfatterne, noter og litteraturliste.

Bogen giver et unikt indblik i forholdene i åndssvageforsorgen og en mands kamp mod det psykiatriske system og overlægevældet for bedre forhold for psykisk syge. Om Christian Bonde som privatperson er der derimod sparsomme oplysninger.

Egon Clausen portrætterer blandt andre Christian Bonde i Ildsjæle


Defekt og deporteret


. I Birgit Kirkebæks Defekt og deporteret om anstalten på Livø fortæller Christian Bonde anonymt lidt om sig selv og sit ophold derEgon Clausen portrætterer blandt andre Christian Bonde i Ildsjæle. I Birgit Kirkebæks om anstalten på Livø fortæller Christian Bonde anonymt lidt om sig selv og sit ophold derEgon Clausen portrætterer blandt andre Christian Bonde i Ildsjæle. I Birgit Kirkebæks Defekt og deporteret om anstalten på Livø fortæller Christian Bonde anonymt lidt om sig selv og sit ophold der.

Lektørudtalelse

Af

Grethe Lorentzen

Handicaphistorisk tidsskrift

Af

Sytter Kristensen

Nr. 40 (2018)


Informationer og udgaver

Bog

2017