Gå til indholdBogtyvene : jagten på de forsvundne biblioteker


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

466 sider: ill.

Udgivet

2016

Originaludgave

2016


Beskrivelse


Nazisterne plyndrede tusinder af biblioteker og stjal millioner af bøger i løbet af 2. verdenskrig. Journalist Anders Rydell (f. 1982) rejser i tyvenes fodspor for at finde ud af, hvor bøgerne blev af, og hvem der engang ejede dem


Anmeldelser (5)


25. okt. 2016

Fascinerende beretning, hvor en svensk journalist følger i fodsporene på nazistiske bogtyve som plyndrede biblioteker og arkiver under 2. verdenskrig. Så spændende som en god krimi for dig som er historisk interesseret.

På Berlins hovedbibliotek er de bøger nazisterne stjal mærket med et "J" for jødisk litteratur, som et grumt vidnesbyrd. Og Berlin er kun et af de mange steder Anders Rydell besøger i sin jagt på sandheden bag den systematiske nazistiske plyndring af verdens litterære arv. SS-lederen Henrich Himmler drømte om et bibliotek med al viden om nazisternes fjender og nazi-ideologen Alfred Rosenberg havde ambitioner om at bruge den stjålne litteratur i uddannelsen af den fremtidige nazistiske lederelite. Rydell møder bibliotekarer og forskere som arbejder med at finde de stjålne bøgers rette ejermænd og levere bøgerne tilbage til evt. arvinger. Som en forsker siger: "Disse bøger er bærere af minder. De er ikke så meget værd i kroner og øre, men de kan være uvurderlige for de mennesker og familier, der ejede og mistede dem." Anders Rydell, f. 1982, er svensk forfatter og journalist. Han har bl.a. også skrevet en bog om nazisternes plyndring af kunstskatte. Den er ikke oversat til dansk.

Underholdende og velskrevet journalistisk historieforskning om et spændende og vigtigt emne, der ellers ikke er beskrevet i bogform.

En anden bog om skjulte sider af den nazistiske ideologi er Himmlers herrefolk


En anden bog om skjulte sider af den nazistiske ideologi er Himmlers herrefolk.

Lektørudtalelse

Af

Carsten Güllich-Nørby

Berlingske tidende

Af

Bent Blüdnikow

d. 7. nov. 2016

Weekendavisen

Af

Heidi Laura

d. 9. dec. 2016

Krigsvidenskab.dk [online]

Af

Simon Papousek

2018-05-23

Litteratursiden.dk [online]

Af

Anne Grete Jacobsen

2017-02-01


Informationer og udgaver

Lydbog (net)

2017

Bog

2016

Ebog

2016