Gå til indholdBogen om trolde : en kulturhistorie for voksne


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

135 sider: ill.

Udgivet

2009

Originaludgave

2009


Beskrivelse


Om troldenes eksistensformer, berettigelse, kulturhistorie, levevis og fjender eksemplificeret ved sagn og fortællinger om trolde


Anmeldelser (1)


7. apr. 2009

Bogen henvender sig til voksne læsere med interesse i primært danske trolde, men bogen inddrager også kort andre nordiske trolde. Med en voksen ved siden af kan børn dog også være med til de lidt uhyggelige historier.

Bogen kommer i en lettere ironisk tone rundt om mange aspekter ved trolde. Den beskriver trolde som de grimme, dumme og grumme skabninger, de oprindelig var. Her beskrives troldenes tilblivelse, udseende, boliger, føde, natur, intelligens og ikke mindst, hvordan man kommer dem til livs. Alt dette eksemplificeres ved sagn og fortællinger om trolde og deres møder og sameksistens med mennesker. Bogen beretter bl.a. om træk hos mennesker, der kan minde om trolde og om faren for, at mennesker kan forvandle sig til trolde. Flere steder i bogen trækkes der tråde til både virkeligheden og nutidens trolde fx slattenpatten, som i dag kan findes på charterrejse i Grækenland eller den forbyttede troldunge, som i dag anbringes på institutioner.

Der findes flere bøger om mystiske væsner, som indeholder afsnit om trolde, og der findes mange sagn og fortællinger om trolde. Denne bog samler de to måder at beskrive trolde. For børn giver Brian Pilkingtons Islandske trolde, 2000 et mere fredeligt billede af trolde.

Bogen giver et billede af trolde, som de oprindelig var, hvilket nok er gledet lidt i baggrunden af nutidens fremstilling af trolde bl.a. Disneys Shrek. Her er nogle gode, gamle og lidt uhyggelige troldehistorier.

Lektørudtalelse

Af

Rikke Bruun


Informationer og udgaver

Bog

2009