Gå til indholdBøn for Tjernobyl


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

350 sider

Udgivet

2018

Originaludgave

2018


Beskrivelse


Forfatteren har i løbet af tre år gennemført hundredvis af interviews med mennesker, der har oplevet Tjernobylkatastrofen i 1986 på nærmeste hold. En katastrofe som fortsat sætter dybe spor


Anmeldelser (8)


26. sep. 2018

Nobelpristageren Svetlana Aleksijevitj har gennemført hundredvis af interviews med mennesker, der har oplevet Tjernobylkatastrofen på nærmeste hold. Selvom bogen klassificeres som faglitteratur, er den takket være stilen også relevant for skønlitterære læsere.

I en årrække har Aleksijevitj opsøgt mennesker, hvis liv og skæbne er præget af eksplosionen af Tjernobylværket den 26. april 1986, en katastrofe som fortsat sætter dybe spor. Hun har fx talt med efterkommere af de første redningsfolk, der ankom til stedet og arbejdede uden nogen form for beskyttelse. Vi møder også ældre landsbybeboere, der nægter at forlade den jordlod, som har tjent dem gennem et helt liv og som nu er en del af den afspærrede zone. Her har folk, der er flygtet fra uroligheder i fx Tadsjikistan også fundet et helle. Soldater og frivillige fortæller om oprydningen og bevogtningen af zonerne, og mange genoplever hændelser, de aldrig har fortalt om til nogen før.

Gribende og chokerende læsning! De overlevendes vidnesbyrd viser den samfundsmæssige nedsmeltning, som Tjernobylkatastrofen udløste, og dette afgrundsdyb er der nok ikke mange her i Vesten, der rigtigt forstår, men det formidler Aleksijevitj i sine bøger. Den danske oversættelse medtager desværre ikke den russiske undertitel, der kan oversættes til "en fremtidskrønike", og som kun understreger bogens skræmmende budskab.

Romanen Baba Dunja og kærligheden


skildrer også livet for beboerne i en landsby i den afspærrede zoneRomanen Baba Dunja og kærligheden skildrer også livet for beboerne i en landsby i den afspærrede zone.

Lektørudtalelse

Af

Poul Flou Pedersen

Litteratursiden.dk [online]

Af

Per Eilif Månson

2018-10-30

Kristeligt dagblad

Af

Lars Handesten

d. 3. nov. 2018

Berlingske tidende

Af

Mette Høeg

d. 12. okt. 2018

Politiken

Af

Jes Stein Pedersen

d. 28. okt. 2018

Information

Af

Mathilde Moestrup

d. 19. okt. 2018

Weekendavisen

Af

Kathrine Tschemerinsky

d. 12. okt. 2018

Standart

Af

Simon Lorentzen

Årg. 32 nr. 4 (2018)


Informationer og udgaver

Ebog

2020

Ebog

2018

Lydbog (net)

2019

Lydbog (net)

2018

Bog

2018

Bog

2018

Lydbog (cd-mp3)

2018