Bøger / faglitteratur / bibliografier

Blunck : en biografisk og kulturhistorisk fortælling om en anderledes guldaldermaler og hans samtidige


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med udstilling.

Om den, i sin samtid, anerkendte guldaldermaler, holsteneren Ditlev Blunck (1798-1854), der i 1840 blev udvist af Danmark på grund af homoseksualitet, og som i 1848 kæmpede på hertugdømmernes side mod Danmark i Treårskrigen.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. apr. 2017

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 7. apr. 2017

Biografi over den dansk/tyske guldaldermaler, Ditlev Blunck (1798-1854), som i mange år var tæt knyttet til alle de berømte kunstnere fra den tid. Masser af nyt, spændende stof for alle, der interesserer sig for dansk kunsthistorie og den danske guldalder.

Det er mange års forskning, som bibliotekar og forskningsstipendiat Karin Bechmann Søndergaard kan afslutte med denne store og farveillustrerede biografi over guldaldermaleren, Ditlev Blunck. Mange af hans billeder udstilles tillige på Nivaagaard frem til august. Blunck blev født i Holsten, der dengang var en del af kongeriget, og derfor kom han på kunstakademiet i København, hvor han var elev af J.L. Lund og Eckersberg og vandt både den lille og store guldmedalje. Han opholdt sig ti år i Rom og var sammen med Thorvaldsen, H.C. Andersen og alle de andre danske kunstnere. I 1840 blev han dog udvist fra Danmark pga. af homoseksualitet, og i Treårskrigen kæmpede han på holstenernes side, hvilket nok er hovedårsagen til, at hans navn i dag er glemt herhjemme.

Det er et helt utroligt rigt og omfattende materiale, Karin Bechmann Søndergaard her har fundet og fået overblik over. Det er virkelig interessant læsning fra første til sidste side og meget fornemt formidlingsarbejde!.

Dette er den første monografi om Blunck. I Hans Edvard Nørregård-Nielsens Dengang i Italien er Blunck fx omtalt i en lang række af H.C. Andersens breve.


Politiken

d. 8. juli 2017

af

af

Peter Michael Hornung

d. 8. juli 2017