Bøger / skønlitteratur / digte

Blodhingst


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Digtkreds, der med udgangspunkt i den norrøne Ældre Eddas beretning om frugtbarhedsguden Frejs besættelse af jættekvinden Gerd og hans tjener Skirners brutalitet, skildrer begivenhederne indfølende i ultrakorte strofer set fra Gerds synspunkt med en feministisk kritik af den mændenes verdensorden, der knækker hende. Med et originalt nutidigt digterisk sprog baseret på den norrøne verskunst.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. nov. 2011

af

af

Torben Wendelboe

d. 28. nov. 2011

Værket henvender sig til et publikum med interesse specielt for moderne islandsk litteratur og generelt for moderne international lyrik.

Gerdur Kristný (f. 1970), der her introduceres på dansk, har et digt fra den norrøne Ældre edda som udgangspunkt for sit digt, nemlig digtet om Skirners rejse. Her fortælles, at frugtbarhedsguden Frej fra Odins tronstol får øje på den skønne jættekvinde Gerd, som han betages af og som han ved Skirners brutale hjælp også får - dog først efter ni nætter, som det hedder, og hvad sker der i dem og siden? Edda-digtet tier, Kristný digter. Hun har valgt at gendigte og fortsætte digtet i en kort, knap form, der er lagt tæt på den norrøne verskunst. Og hun gør det fremragende, i ganske korte strofer, der ser begivenhederne fra Gerds synspunkt. Digtet fremstiller en kvinde, der tvinges til underkastelse, og hvad det påfører hende af smerte. Nogle strofer i forløbet: "Jeg spejlede / min døde mine / i dyrets øje", "Frejs grabber / krystede mig - smed mig længst / ind i angsten", "Kroppen svigtede - gav efter for / vold og spark". Digtet er i sin knaphed en betagende indlevelse i Gerd og en voldsom kritik af den verdensorden, der knækker hende, en feministisk kritik af den mandlige kærligheds voldelighed. En stor poetisk præstation. Skyum-Nielsens efterskrift sætter digtet ind i sin historiske og aktuelle kontekst.

Værket kan sidestilles med den ypperste moderne poesi på verdensplan.

Et fremragende, originalt og betagende udspil fra den islandske poet med enormt potentiale.


Berlingske tidende

d. 3. feb. 2012

af

af

Jørgen Johansen

d. 3. feb. 2012


Politiken

d. 24. nov. 2011

af

af

Thomas Bredsdorf

d. 24. nov. 2011


Information

d. 25. nov. 2011

af

af

Torben Brostrøm

d. 25. nov. 2011