Gå til indholdBøger / skønlitteratur / roman

Blandt de unge og I fest og trængsler : tvillingeromanerne


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

531 sider

Udgivet

2017

Ophav

Marie Bregendahl(forfatter)

Hans Otto Jørgensen(efterord, redaktør)
Genre og formroman, landliv, romaner
Målgruppe

til voksne

Originaludgave

1919


Beskrivelse


To hjemstavnsskildringer fra forfatterindens barndomslandsby Fly på egnen mellem Skive og Viborg i tiden mellem 1864 og 1885


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. maj. 2017

af

af

Grethe Lorentzen

d. 8. maj. 2017

Dagligliv i en lille jysk landsby i slutningen af 1800-tallet og et psykologisk portræt af en ung kvindes sammenbrud. Til læsere af klassiske danske romaner.

Romanerne skildrer beboerne i landsbyen Sødalen i det daglige liv med kirkegang, spas og snak i de lune aftener, forlovelser, bryllupper og begravelser. Vi følger blandt andre Else ved Bækken, Mikkel i Møllen, Lise, den skævryggede Jørgen Damgaard, og Martha, som dør ung. Else flytter til Viborg for at lære at sy, for hun mener stadig, at strammer hun sig rigtig an, bliver det nok godt med hendes udkårne Christian, regimentsmusikeren. Men Christian gør hende gravid og svigter hende. Efterord af Hans Otto Jørgensen om Marie Bregendahl og romanerne.

MB skildrer med lune og vid den lille landsbys beboere hvis hele verden er sognet, og deres reaktioner på en fremmed, "Statistikeren", som kommer for at snage i deres forhold. I "I fest og trængsler" anslås en alvorlig tone, og perspektivet skifter til et indigneret psykologisk portræt af Christians svig overfor Else, og de følger det får for hende.

Bind 4 og 5 af Bregendals 7-binds værk Billeder af Sødalsfolkenes Liv. Seneste udgivelser af romanerne er fra 1982. De er i slægt med Johannes V. Jensens Himmerlandshistorier (Ved Aage Marcus). MB var inspireret af St. St. Blicher og Jeppe Aakjær. De to romaner kan læses uafhængigt af serien.


Politiken

d. 21. maj. 2017

af

af

Kazaja Ulrikke Routhe-Mogensen

d. 21. maj. 2017


Weekendavisen

d. 19. maj. 2017

af

af

Linea Maja Ernst

d. 19. maj. 2017Informationer og udgaver

2017

Bog

Marie Bregendahl

Gladiator

2021

Ebog

Marie Bregendahl

Gladiator, 1. e-bogsudgave