Bøger / faglitteratur til børn / biografier

Birgitta af Vadstena : pilgrim, profet og politiker


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
125 sider
Udgivet
2005
Ophav
Genre og form
biografier

Beskrivelse


Om den hellige Birgitta af Vadstena (1303-1373) der levede halvdelen af sit liv i Sverige, og senere bosatte sig i Rom, hvor hun oprettede sin egen klosterorden Birgittinerordenen.

Indhold

Om den hellige Birgitta af Vadstena (1303-1373) der levede halvdelen af sit liv i Sverige, og senere bosatte sig i Rom, hvor hun oprettede sin egen klosterorden Birgittinerordenen


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. juni 2005

af

af

Ellen Lind Jensen

d. 8. juni 2005

Birgitta af Vadstena levede sit liv i i 1300-tallet. Halvdelen som barn, hustru og mor i de højere magtfulde kredse i middelalderens Sverige. Den anden halvdel i Rom, hvor hun blev berømt som profet og forfatter. Hun stiftede sin egen nonneorden Birgittinerordenen, som fortsat eksisterer. I dag ville man kalde hende "kanal", idet hun havde visioner fra Kristus og Jomfru Maria, som hun nedskrev. Over 700 nedskrevne visioner er overleveret. Hun var desuden en engageret politisk debattør, en handlekraftig kvinde, der tog affære, når hun fandt det nødvendigt. Og lange pilgrimsrejser foretog hun, hvorunder hun modigt henvendte sig til konger og øvrighed om sager, hun havde modtaget beskeder om at ordne. Ikke sært der i dag skrives bøger om denne legendariske personlighed. I 1999 kom en bog om Birgitta, henvendt til store børn og unge. Denne er en voksenbog, men ikke kedelig af den grund. Vi følger Birgitta fra fødsel til død. Og der tegnes et levende billede af både hende og de mange skikkelser omkring hende, miljøer og samtid. En af den type biografier, hvor de skønlitterære virkemidler er taget i brug til gavn for underholdningsværdien, uden at det vel at mærke er gået ud over informationsværdien. Tværtimod er der udarbejdet oplæg og spørgsmål, der også gør bogen velegnet til undervisning og studiekredsbrug. Tidstavle, litteraturliste og landkort.