Gå til indholdBøger / faglitteratur / bibliografi

Bid i æblet : feministiske præster 1968+50


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

203 sider: ill. (nogle i farver)

Udgivet

2020

Ophav
Genre og formbibliografi
Målgruppe

til voksne


Beskrivelse


Antologi med seks fortællinger om hvorfor og hvordan bidragyderne tog livtag med teologien, både som studerende og som nogle af de første kvindelige præster. Køn bruges prisme til at fortælle, hvordan værdier bag 68-oprøret kom i konflikt med folkekirkens patriarkalske tradition


Indhold

  • Slægters gang / Mary E. Holm-Larsen

  • To glas vand på alteret / Anna Bojsen-Møller

  • Tråde i et ualmindeligt, almindeligt liv / Birte Andersen

  • - og så blev jeg (omsider) præst / Lene Sjørup

  • Ude og hjemme : mit livs novelle / Malene Boeck Thorborg

  • Guds grønne grokraft


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. feb. 2020

af

af

Inger Nygaard Kaad

d. 14. feb. 2020

Bog skrevet af seks kvinder, der blev præster, mens der stadig var meget få kvinder, der gennemførte teologistudiet. Bogen beskæftiger sig med tiden fra 1968 og frem til i dag. For voksne med interesse for teologi, ligestilling og feminisme.

I 1948 blev det muligt for kvinder at blive ordineret som præst i Danmark. I denne bog beskriver seks kvindelige præster den første spæde start. I lang tid var der meget få kvinder, der gennemførte teologistudiet og blev præster. De seks kvinder i denne bog tilhørte den første større årgang af kvinder, og de fortæller hver især om deres liv og profession som teologer. Bogen kredser meget om feministisk teologi, at kristendommen har været med til at undertrykke kvinder, kvindelige pionerer i en totalt mandsdomineret kultur, rødstrømpebevægelsen og meget mere.

Veloplagt og spændende udgivelse, der i den grad sætter fokus på, hvilke store kampe kvindelige teologistuderende og senere præster har måttet tage, når de bevægede sig ind i en fuldstændig patriarkalsk arena. Læseren overvældes af, at det trods alt er meget få år siden, at kvinder var forment adgang til præstegerningen, og nu er der over 50 procent kvindelige præster.

Feminisitisk teologi og kvindelige præster er også omdrejningspunktet for disse to udgivelser: Du er gudindenKvindernes renæssance og reformation


og Kvindernes renæssance og reformationFeminisitisk teologi og kvindelige præster er også omdrejningspunktet for disse to udgivelser: Du er gudinden og .


Politiken

d. 26. apr. 2020

af

af

Marie J. Damm (f. 1973)

d. 26. apr. 2020


Kristeligt dagblad

d. 16. apr. 2020

af

af

Thomas Reinholdt Rasmussen

d. 16. apr. 2020


Information

d. 27. mar. 2020

af

af

Kamille Nygård

d. 27. mar. 2020


Præsten

Årg. 110, nr. 28/29 (2020)

af

af

Mette Gramstrup

Årg. 110, nr. 28/29 (2020)Informationer og udgaver

2020

Bog

Eksistensen

2020

Ebog

Eksistensen