Bøger / faglitteratur / bibliografier

Biblioteket i tid og rum : arkitektur, indretning og formidling


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Biblioteket i tid og rum fortæller om bibliotekernes arkitektur, indretning og formidling fra de første biblioteker frem til årtusindskiftets kulturhuse. Hovedvægten ligger på danske biblioteker: Fra de store bibliotekskatedraler og den hjemlige indretning omkring år 1900 over klassicismens og modernismens brede, lave og flade byggerier til årtusindskiftets mangfoldighed af arkitektoniske udtryk. Der er desuden indblik til internationale og nordiske biblioteker og kulturelle byggerier. Bogen henvender sig til alle med interesse for arkitektur, biblioteker og kulturelle forhold.
Historical survey of libraries in Denmark: The Library in Time and Space. Architecture, Design and Communication - English summary.

Indhold

Biblioteket som sted: tilgange og teorier ; Biblioteket i verden - verden i biblioteket: den internationale udvikling ; Stedets ånd og den skandinaviske stil: den nordiske udvikling ; Bibliotekskatedraler, lejebiblioteker, læseforeninger og de første folkebiblioteker ; En åndelig lysstation: kulturdebat, arkitektur og bibliotekspolitik i det 20. århundredes første halvdel ; Biblioteket som hjem: historiske stilarter, skønvirke og bedre byggeskik 1899-1927 ; Biblioteket som videnstempel: klassicisme og monumental modernisme 1927-1939 ; Det åbne biblioteksrum: funktionel tradition og moderat modernisme 1939-1943 ; Fra oplysningens hjem til oplysningens institution: tendenser i det 20. århundredes første halvdel ; Ingen spærrende vægge, ingen besværlige trapper, ingen lukkede døre: kulturdebat, arkitektur og bibliotekspolitik i det 20. århundredes anden halvdel ; Knaphed og fortsættelse af den funktionelle tradition 1944-1963 ; Bredt, lavt og fladt 1956-1978 ; Biblioteket som torv 1979-1992 ; De nye kulturhuse 1993-2010 ; Mellem oplysning og oplevelse: tendenser i det 20. århundredes anden halvdel ; Projekter og konkurrencer ; Udsmykning og visuel identitet ; Biblioteket i tid og rum ; Muligheder og perspektiver


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. dec. 2011

af

af

Kirsten Emdal

d. 23. dec. 2011

Bogen henvender sig til alle med interesse for arkitektur, biblioteker og kulturelle forhold.

Nan Dahlkild, ph.d. og mag.art., ansat som lektor ved IVA. Han er kendt som en person med stor viden og interesse for arkitektur og biblioteksbyggeri. Denne bog ligger i forlængelse af hans ph.d.-afhandling Åbningen af biblioteksrummet, 2006. Bogen ser på danske bibliotekers udviklingshistorie i en international, historisk og teoretisk sammenhæng, og den kommer hele landet rundt fra de små biblioteker i stationsbyerne til de store bibliotekskatedraler. Den er inddelt i enkelte tidsperioder med uddybende eksempler på biblioteksbyggeri for den tid. Afsluttes med engelsk resumé, righoldigt noteapparat, litteraturliste og register.

I forhold til forfatterens afhandling fra 2006 er denne bog udvidet med perioden 1950-2010, og samtidig er der også medtaget forskningsbibliotekerne samt perspektiver på den internationale og nordiske udvikling. Billedmaterialet er ligeledes udvidet, og selve bogens layout fremtræder naturligt nok mere lækkert. Af andre væsentlige værker indenfor dette område er der ikke rigtigt udkommet noget siden De danske folkebibliotekers historie 1876-1940,1962 af H. Hvenegaard Lassen og Danske Biblioteksbygninger, 1946 af Carl Jørgensen.

Et flot og spændende værk om bibliotekernes udviklingshistorie. Kan bruges som opslagsværk, som bladrebog eller til den mere dybdegående indførsel i denne periodes biblioteksarkitektur og -historie.


Jyllands-posten

d. 15. apr. 2012

af

af

Johs. H. Christensen

d. 15. apr. 2012