Bøger / faglitteratur / undervisningsvejledninger

Bevidste sproglige erfaringer på mellemtrinnet


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


En indføring i dansk grammatik som en integreret dimension i danskfaget på mellemtrinnet. Med konkrete bud på hvordan man underviser i og med grammatik ud fra elevernes sproglige erfaringer.

Indhold

Indholdsfortegnelse: Grammatisk samtale på mellemtrinnet - Et eksempel og nogle overvejelser (To gyserhistorier i 4. klasse ; Grammatisk færdighed, kundskab og kompetence ; Hvad kræver god grammatikundervisning på mellemtrinnet af dansklæreren?) ; Mål, Formål og metoder i grammatikundervisningen - Mål og formål (Sprog- og grammatikarbejde i grundskolen ; Danskfaget i skolen - dansk på mellemtrinet ; Lidt om, hvad der ikke virker - og hvad der gør ; Grammatik på mellemtrinnet - hvad skal eleverne lære? ; Den gode grammatikundervisning) ; Mål, Formål og metoder i grammatikundervisningen - Bud på metodiske rammer (Procesorienteret skrivepædagogik ; Den australske genrepædagogik og den systemisk funktionelle lingvistik ; Tekst og kontekst ; Tydelige mål, formål og evalueringskriterier i undervisningen) ; Arbejde med grammatik gennem genrer - Genren som styringsredskab (Sproget er et system af valgmuligheder ; Genre-dansk på mellemtrinnet ; Genrebegrebet et problem? ; Fem fremstillingsformer ; En didaktisk model for skriveundervisningen) ; Arbejde med sætningsleddene - At male med sproget (At udvikle elevens grammatiske kompetence gennem arbejde med grammatiske færdigheder og kundskaber ; Lærerens grammatiske viden) ; Arbejde med sætningsleddene - Sætningsleddene (Verbalt ; De substantiviske led ; De adverbielle led ; Substantiviske led, der udformes som præpositionsforbindelser) ; Arbejde med sætningsleddene - Analyse af elevtekst) ; Arbejde med sætningsstrukturer (at understrege indholdet i sine udsagn ; At skabe sammenhæng i sin tekst) ; Arbejde med sætningsstrukturer - Helsætningsskemaet (Analyser af eksempeltekster ; Analyser af elevtekster) ; Arbejde med sætningsstrukturer - Ledsætningsskemaet ; Arbejde med retstavning (En gysertekst i 5. klasse) ; Arbejde med retstavning - Fonologiske forhold og problemer ved retskrivning (At tilegne sig et sprogs fonetiske inventar - fonemerne) ; Arbejde med retstavning - Vokallydene ; Arbejde med retstavning - Konsonantlydene (Klusiler (lukkelyde) ; Frikativer (støjlyde)) ; Arbejde med retstavning - Morfologiske forhold og problemer ved retskrivning (At tilegne sig et sprogs morfologiske struktur - morfemerne ; Det danske morfemsystem) ; Arbejde med retstavning - Semantiske morfemer ; Arbejde med retstavning - Afledningsmorfemer (Præfikser ; Suffikser) ; Arbejde med retstavning - Bøjningsmorfemer (Bøjningsmorfemer for verberne ; Bøjningsmorfemer for substantiverne ; Bøjningsmorfemer for adjektiverne) ; Arbejde med retstavning - Åbne og lukkede ordklasser (Pronominer ; Præpositioner ; Adverbier ; Konjunktioner ; Numeralier ; Interjektioner) ; Arbejde med retstavning - Analysens betydning for lærerarbejdet ; Arbejde med tegnsætning - At give indholdet form ; Arbejde med tegnsætning - Hvad eleverne skal efter 6. klasse


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. maj 2009

af

af

Poul Wibbert Esberg

d. 28. maj 2009

Målgruppen er lærerstuderende på dansk, 1. år, men bogen kan især for grammatikdelens vedkommende også anvendes i gymnasiet og af undervisere i bred forstand. Bogen fokuserer på mellemtrinnet (4.-6. klasse), hvor teksteksemplerne er hentet fra.

To kapitler beskriver teoretiske overvejelser og relaterer sig til mål, formål og metoder i grammatikundervisningen samt præsenterer den australske genrepædagogik, der bygger på den sprogteoretiske retning, der kaldes systemisk funktionel lingvistik, et alternativ til den procesorienterede skrivepædagogik. De øvrige kapitler beskæftiger sig med arbejdet med: grammatik gennem genrer, sætningsled, sætningsstrukturer, retstavning og endelig med tegnsætning. Bogen er velstruktureret med gode diagrammer, skemaer og teksteksempler. Teksten er ikke svær at læse, og der er mange bud på, hvordan man som underviser kan styrke elevkompetencen. Der er en fyldig litteraturliste, et fra-latin-til-dansk-indeks samt et kort indeks.

Bogen falder fint i tråd med to andre udgivelser fra i år, Skriv løs - slet og ret for gymnasiet, som fokuserer meget på skriveprocessen samt Skriftens veje for lærere og lærerstuderende, som dækker bredt. Tilsammen beskriver de tre bøger progressionen i undervisningen fra 0.-12. skoleår. Der vil senere udkomme bøger, der fokuserer på hhv. begynder- og mellemtrin samt mellem- og sluttrin.

En god, velstruktureret bog, som præsenterer et alternativ til den gængse, procesorienterede skrivning, men også en god og overskuelig grammatik med analyser og arbejdsforslag.


Folkeskolen

Årg. 126, nr. 18 (2009)

af

af

Karen Porsborg Nielsen

Årg. 126, nr. 18 (2009)