Gå til indholdBerlin - øjenvidnevariationer


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

173 sider: ill. i farver

Udgivet

2012

Originaludgave

2012


Beskrivelse


Prosastykker og fotografier. I en mosaik af anonyme stemmer og øjenvidneskildringer tegnes der et billede af berlinske menneskeskæbner fra mellemkrigstiden og frem til sammenbruddet efter 2. verdenskrig


Anmeldelser (8)


23. mar. 2012

Jens Blendstrups læsere vil i disse små Berlin-portrætter ikke lede forgæves efter det sprogligt barokke og absurde, mem som noget nyt også se det udfoldet i et historisk perspektiv.

Det er ikke den store, dokumenterede historie om Berlin, Jens Blendstrup har sat sig for at beskrive i bogens prosastykker, men en broget mosaik af historier og øjenvidneberetninger om byens omtumlede og dramatiske skæbne. De fleste af de anonyme fortællere og øjenvidner er - som det fremgår af forordet - fiktive, men med klare historiske referencer til begivenheder og personer fra mellemkrigstiden og under det nazistiske rædselsregime. Hvad enten det er barnet, krigsveteranen, eller den loyale embedsmand der fortæller, skildres de med Blendstrups velkendte blik for det skæve, barokke og anderledes, hvor grusomheden og vanviddet skjuler sig lige under almindelighedens og normalitetens tynde fernislag. Blendstrups tekster er sat i en effektfuld ramme af Lars Gundersens fotografier og collager fra nutidens Berlin, hvor fortidens "ar" hele tiden er nærværende.

Det grafiske koncept og samspillet mellem tekst og billeder er en videreudvikling af Blendstrups og Gundersens samarbejde i Toværelses med lykkelig udgang fra 2008.

Blendstrups små historier forholder sig frit til det historiske stof, men er både skarpe og præcise i persontegning og tidsbillede. De kalder på både grinet og gyset og viser, hvordan alvoren og den moralske dimension er klangbunden under det absurde og groteske.

Lektørudtalelse

Af

Jens Hjøllund

Litteratursiden.dk [online]

Af

Lida Wengel

2012-05-07

Jyllands-posten

Af

Erik Svendsen

d. 21. apr. 2012

Berlingske tidende

Af

Jørgen Johansen

d. 7. maj. 2012

Kristeligt dagblad

Af

Liselotte Wiemer

d. 13. apr. 2012

Politiken

Af

Jes Stein Pedersen

2012-04-14

Standart

Af

Rasmus Steffensen

Årg. 26, nr. 3/4 (2012)

Arkitekten

Af

In

Årg. 114, nr. 9 (2012)


Informationer og udgaver

Bog

2012