Gå til indholdBeredskab ved daggry : en spitfire-pilot fortæller om slaget om England


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

288 sider: ill.

Udgivet

2007

genre/form

erindringerOriginaludgave

2007


Beskrivelse


Engelsk jagerpilot i Royal Air Force, Geoffrey Wellum (f. 1921), fortæller om sine oplevelser under 2. verdenkrig i det britiske luftforsvar mod det tyske Luftwaffe


Anmeldelser (3)


1. jan. 1970

For alle fans af bøger om 2. verdenskrig.

1939 meldte den 17-årige Geoffrey Wellum sig til uddannelsen som jagerpilot i RAF. 35 år efter sammenskrev han ud fra notater sine erindringer. Det er der kommet en særdeles spændende og medrivende bog ud af, som rammer lige i plet mht. den almene målgruppes ønsker til genren. Vi hører om flyverskolen og primært deltagelsen i Slaget om England i den berømte Spitfire, men også luftkampene over Frankrig og Middelhavet 1941-42. Wellum påberåber sig ingen heltestatus og vedkender sig sin angst og rysten på hænderne i afgørende situationer. Trods krigssituationen er han nøgternt bevidst om egen situation og uden had til fjenden. Fremstillingen har en fin balance mellem dramatiske begivenheder, hverdagen på baserne og det frygtelige psykiske pres med en arbejdsdag på op til 3 livsfarlige togter. Hurtige reaktioner og overblik sikrede Wellums overlevelse blandt de få, og selv om drengen i ham stadig skreg i protest - "Jeg er ikke engang 21 år og alt, at for ung til at være major". - Ja, så forvandlede de 3 år hårdhændet Wellum fra knægt til garvet veteran og Flight Commander. Jeg nød hver side og følte mig i den intense formidling af atmosfære og stemning næsten som Wellums ledsager i cockpittet, mens Spitfiren hvirvlede rundt.

Ikke meget nyere om Slaget og England og luftkrigen, og denne hører til de bedste erindringer om 2. verdenskrig gennem flere år.

En fin letlæst og utrolig indlevet bog, som vil tiltale alle læsere i det populære emne.

Lektørudtalelse

Af

Kresten Søe Christensen

Berlingske tidende

Af

Bent Blüdnikow

d. 27. okt. 2007

Militært tidsskrift

Af

Poul Grooss

Årg. 137, nr. 2 (2008)


Informationer og udgaver

Bog

2007