Bøger / faglitteratur / erindringer

Bedstefar, fik du tit røvfuld?


Beskrivelse


Forfatteren, født 1930, fortæller farverigt og humoristisk om sin barndom i Frederikshavn - især tiden under besættelsen huskes for de meget frie udfoldelsesmuligheder børn havde - trods de urolige tider.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. mar. 2015

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 30. mar. 2015

Velfortalte barndomserindringer skrevet i en humoristisk og alligevel eftertænksom tone. Kan læses af alle, men vil nok mest appellere til de lidt ældre, som sikkert vil frydes over de fine beskrivelser af dagliglivet 1930-45.

Henry Jørgensen Smith (f. 1930) er uddannet journalist og har tidligere udgivet skuespil, fagbøger og en enkelt roman. I nærværende bog beretter han om sin barndom hos en sømandsfamilie i 1930'ernes og 1940'ernes Frederikshavn. Her var der trods en dominerende far, rig plads til udfoldelse for en frisk og rørig dreng. Vi hører bl.a. om slåskampe, venskaber, den spirende seksualitet og livet under besættelsen.

Farverig og stemningsfuld erindringsbog, der indeholder nogle meget fine tidsbilleder. Smith skildrer nænsomt og med god indlevelse overgangen fra barn til voksen, og bogen har desuden masser af humor tilsat en smule melankoli. Den er let af læse, og som læser er man godt underholdt.

Med erindringsromanen Sten har måske også en sjælMin barndom i 40'erne, 2000, har Smith tidligere beskæftiget sig med sin egen barndom, og der er da også en del overlap/gentagelser mellem denne og hans nye bog. Dog er fokus nu knap så meget på forholdet til den tyranniske far, og i stedet handler det mere om den frihed som periodens børn besad. Kan sammenlignes med fx erindringsserien "Folk fortæller" eller Min barndom i 40'erneMed erindringsromanen Sten har måske også en sjæl, 2000, har Smith tidligere beskæftiget sig med sin egen barndom, og der er da også en del overlap/gentagelser mellem denne og hans nye bog. Dog er fokus nu knap så meget på forholdet til den tyranniske far, og i stedet handler det mere om den frihed som periodens børn besad. Kan sammenlignes med fx erindringsserien "Folk fortæller" eller .