Bøger / faglitteratur / barndomserindringer

Barakkerne : min danske og tyske barndom i efterkrigstidens Flensborg


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
149 sider
Udgivet
2012
Ophav
Genre og form
barndomserindringer, erindringer

Beskrivelse


Selvbiografi af Rolf Erbst (f. 1946) om livet i efterkrigstiden i en barak i udkanten af Flensborg. I barakkerne var livet hårdt og de fleste havde sår på sjælen fra krigen.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. feb. 2013

af

af

Henrik H Pedersen

d. 18. feb. 2013

Bogen har særlig interesse for læsere af biografier og barndomserindringer som foregår i Sønderjylland og grænselandet mellem Tyskland og Danmark i forbindelse med tiden efter 2. verdenskrig, herunder især ældre mandlige lånere.

Rolf Erbst er født i Flensborg i januar 1946 og oplevede i årene efter krigen den barske tid præget af stor fattigdom. Han gik i dansk skole og fortæller i sine erindringer om opvæksten i "barakkerne" i Flensborgs udkant. Her boede flygtninge fra østprovinserne og krigsenker foruden mange hjemløse efter krigen. Med en traumatiseret mor som et usikkert holdepunkt, fortæller Rolf Erbst, i en ligefrem stil, en barsk historie. Bogens forskellige historier giver samtidig et billede af dansk-tyske forhold i grænselandet i årene efter krigen, herunder også en del om forfatterens skoleopvækst. Bogen er uden fotos inden i, men forsiden viser Nørreport i Flensborg.

Rolf Erbsts bog kan delvis sammenlignes med Karin Johannsen-Bojsens Sydslesvigpige : en opvækst mellem to kulturer i årene 1936-1954, 2004.

Rolf Erbst fortæller i enkel sproglig stil en interessant og ukendt historie fra efterkrigstiden. Kan især formidles til interesserede i dansk-tyske forhold efter krigen og desuden til et ældre mandligt publikum.


Sønderjysk månedsskrift

2014, nr. 4

af

af

Mogens Rostgaard Nissen

2014, nr. 4