Gå til indholdBar : roman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

391 sider

Udgivet

2021

Originaludgave

2021


Beskrivelse


En rå, kropslig og sanselig skildring af en forfatters massive alkoholmisbrug, et misbrug uden nåde der river alt med sig og får alt til at styrte sammen. Til læsere af autofiktion


Anmeldelser (8)


5. nov. 2021

En rå, kropslig og sanselig skildring af en forfatters massive alkoholmisbrug, et misbrug uden nåde der river alt med sig og får alt til at styrte sammen. Til læsere af autofiktion.

Vi følger hovedpersonen Kristian Ditlev Jensens opvækst, ungdomsår, studentertid og arbejde som journalist, forfatter og præst, alt sammen i alkoholens skygge, først ubemærket, siden uundgåeligt. I barndommen har alkoholen et mytisk skær, fyldt med dufte, farver og eksotiske navne, vi hører i øjebliksbilleder om de voksnes verden i 1970'ere, hvor Kristian oplever alkoholismen på nært hold i familien. Vi er med mens han læser litteraturvidenskab, går på forfatterskole og bliver anmelder, hvor alkoholen bliver rutine, og senere på jobbet og rejserne, hvor drikkeriet bliver det hul alt suges ned i. Bogen blander det autofiktive med det kontrafaktiske; for, hvor virkelighedens Kristian stopper med at drikke, fortsætter romanens.

Det er en bog der bevæger sig på kanten af en roman, uden egentlige romanfigurer og hvor nok den første 2/3 del, er tæt på ren selvbiografi, dog med elementer manipuleret og ændret. Herefter begynder det kontrafaktiske ubemærket at blande sig, indtil det fiktive tager helt over. Det er skildring af en langsomt krybende deroute ned i malmstrømmen; fortalt skamfyldt, men samtidigt ærefuldt ærligt og virkeligt godt skrevet.

Andre romaner om forfatteres alkoholmisbrug er fx Den forsvundne weekend


Et andet liv


Hærværk


, Et andet liv og selvfølgelig Hærværk : romanAndre romaner om forfatteres alkoholmisbrug er fx Den forsvundne weekend, og selvfølgelig Hærværk : romanAndre romaner om forfatteres alkoholmisbrug er fx Den forsvundne weekend, Et andet liv og selvfølgelig : romanAndre romaner om forfatteres alkoholmisbrug er fx Den forsvundne weekend, Et andet liv og selvfølgelig Hærværk : roman.

Lektørudtalelse

Af

Peter Holm Rasmussen

Litteratursiden.dk [online]

Af

Jette Holmgaard Greibe

2021-11-04

Politiken

Af

Alexander Vesterlund

d. 30. okt. 2021

Jyllands-posten

Af

Niels Lillelund (f. 1965)

d. 16. okt. 2021

Kristeligt dagblad

Af

Rasmus Vangshardt

d. 16. okt. 2021

Berlingske tidende

Af

Jakob Genz

d. 14. okt. 2021

Information

Af

Bodil Skovgaard Nielsen

d. 15. okt. 2021

Weekendavisen

Af

Tonny Vorm

d. 15. okt. 2021


Informationer og udgaver

Lydbog (cd-mp3)

2022

Bog

2021

Lydbog (net)

2021

Ebog

2021