Gå til indholdBøger / skønlitteratur til børn / roman

Bag døren


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

248 sider

Udgivet

1999

Ophav

Pete Hautman(forfatter)
Genre og formroman, fantasy, science fiction
Målgruppe

til børn


Beskrivelse


Jack flygter gennem en hemmelig dør tilbage i tiden, efter at hans far har slået moren ihjel. Men Jack finder ud af, at man ikke kan ændre sin skæbne ved at flygte


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. mar. 1999

af

af

Hans Radsted (skole)

d. 17. mar. 1999

Pete Hautman er ny i Danmark som forfatter af en roman for unge. Det er en spændende, dramatisk, men også indviklet debutbog, som kan læses og forstås fra omkring 15 år. Fortællingen foregår i USA på kryds og tværs gennem forskellige tidsperioder, så et godt kendskab til amerikansk levevis og lidt historie vil være en god hjælp for læseren på vej gennem forfatterens spændende sammenskruede labyrint af begivenheder. Jack Lund er 14 år, da vi møder ham første gang i året 1993, da han må følge sin mor til bedstefaderens dødsleje. Her får læseren det første hint om bogens mystiske dele, idet den døende prøver at dræbe sin dattersøn. Det viser sig, at alle bogens personer har forbindelse med hinanden fra tidligere livsforløb, idet en dør i bedstefaderens hus viser sig at fungere som en slags tidsmaskine. Samtidig er bogen også en rystende beretning om mekanismen i et ægteskab styret af alkohol, vold og fornægtelse, et tema som bogens andre temaer gennemspilles konsekvent og uden formildende omstændigheder. Alligevel er det en positiv historie, hvor kærligheden og muligheden for at tage ansvaret for sin egen skæbne skaber balance og giver mulighed for også at opleve lykke. Det er en spændende og tankevækkende bog, men den kræver gode læsere, som så til gengæld for tilbudt tankevækkende indsigt i nogle af tilværelsens mange facetter.


Bibliotekernes vurdering

d. 17. mar. 1999

af

af

Torben Wilhelmsen

d. 17. mar. 1999

Ungdomsroman, der rummer elementer af fantasy, science-fiction og mystik. Forf. er på dansk kendt for et par krimi'er for voksne. Bogen består angiveligt af fire notesbøger, som forfatteren har arvet fra sin far, der fandt dem i sin tid. Dette forklares i en kort indledende rammefortælling. Drengen Jack vokser op i Midtvesten. Hans far drikker, og en dag slår han i sin rus Jacks mor ihjel for øjnene af drengen. Jack flygter gennem en skjult dør, som han tidligere har fundet ud af fører ham tilbage i tiden. Han lever nu i 1942, men han opdager, at også i den tidsperiode får han problemer, samtidig med at han er ude af stand til at ændre sin skæbne og gribe ind i "fremtiden". Han såres i krigen og lever mange år på et psykiatrisk plejehjem og en af "notesbøgerne" består af journaler m.m. Jack springer i tiden igen, og det lykkes forfatteren at få puslespillet til at gå nogenlunde op, så Jack ender med at dø i året 1952. Bogen giver et nuanceret og troværdigt portræt af Jack, og skildringen af venskabet med hans senere bedstefar og kærligheden til pigen Andie er overbevisende. Romanen giver på en spændende måde lejlighed til overvejelser om identitet og skæbne. Hen mod slutningen taber den dog fart, fordi afslutningen kan virke forvirrende og ikke ligefrem krystalklar. For modne læsere fra ca. 14 år.


Information

d. 15. apr. 1999

af

af

Merete Møller Olesen

d. 15. apr. 1999Informationer og udgaver

1999

Bog

Pete Hautman

Fremad