Gå til indholdAverno


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk, engelsk

Længde

171 sider

Udgivet

2021

genre/form

digteOriginaludgave

2021


Beskrivelse


Nobelprisvindende digte der taler oprigtigt om, hvor grusomt livet er. Anbefales til alle, som kan tåle smuk poesi om eviggyldige sandheder om døden, glemsel og pinsel


Anmeldelser (5)


1. okt. 2021

Nobelprisvindende digte, der taler oprigtigt om, hvor grusomt livet er. Anbefales til alle, som kan tåle smuk poesi om eviggyldige sandheder om døden, glemsel og pinsel.

"Det er sandt, der er ikke skønhed nok i verden. / Det er også sandt at jeg ikke er i stand til at genskabe den. / Heller ikke oprigtighed er der, og her kan jeg måske gøre lidt gavn." Sådan står der et sted i efterårsdigtet "Oktober". Den oprigtige stemme taler om eviggyldige, eksistentielle emner som menneskets dødelighed, kroppens forfald og glemsel. Afsættet er både græsk mytologi og den private hovedstol, særligt når der tales om mor-datter relationen: Et sted tages der afsæt i myten om Persefone, hvis liv er spændt ud mellem den beskyttende mor Demeter og dødsguden Hades. At være fanget i en evig kamp mellem en beskyttende mor og en brutal elsker føres videre over i et andet digt med private minder fra et ægteskab: "Jeg er i en seng. Denne mand og jeg, / vi er udspændt i den mærkelige ro / som sex ofte medfører." Oversat af Jens Bruun. Engelsk og dansk version er side om side.

Smuk og klassisk poesi med mange metaforer og indslag af herlig humor, som giver luft til læsningen, som fx her: " 'I piger,' sagde min mor, 'skulle gifte jer / med en der ligner jeres far.' // Det var én bemærkning. En anden var, / 'Der er ingen som jeres far'.".

Andre Nobelprisvindende digtere er Bob Dylan, se fx The lyrics 1961-2012


Samlede digte


(engelsk) og Tomas Tranströmer, se Samlede digteAndre Nobelprisvindende digtere er Bob Dylan, se fx The lyrics 1961-2012 (engelsk) og Tomas Tranströmer, se Andre Nobelprisvindende digtere er Bob Dylan, se fx The lyrics 1961-2012 (engelsk) og Tomas Tranströmer, se Samlede digte.

Lektørudtalelse

Af

Thomas Olesen

Kristeligt dagblad

Af

Peter Stein Larsen

d. 9. okt. 2021

Politiken

Af

Kim Skotte

d. 28. aug. 2021

Jyllands-posten

Af

Nicklas Freisleben Lund

d. 4. sep. 2021

Standart

Af

Henrik Torjusen

Årg. 36 nr. 1 (2022)


Informationer og udgaver

Bog

2021