Bøger / faglitteratur

Autoritetens genkomst


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Med udgangspunkt i Muhammed-tegningerne og gennem en blanding af essay og litteraturanalyse argumenterer forfatteren for en ny etik, der anerkender medmenneskers ret til at være anderledes og vores pligt til at anerkende netop anderledeshed omkring os, "en næstekærlighedsetik eller en anerkendelsesetik.

Indhold

Den faderlige autoritet er et fantom : introduktion til nogle af Jacques Lacans begreber ; Gud er død - leve gud : om autoritetskritikken i psykoanalysen og kristendommen ; Dæmon eller fantomfar : om Imre Kertész og KZ ; Inderst inde er vi alle langt ude : om næsten som provokation ; Manden Moses og den nomadiske universalisme : om det mest intime som det mest fremmede ; Det ubevidste eksisterer ikke, men det insisterer : om det ubevidstes etiske status ; At være og ikke at være : om faderspøgelset i Shakespeares Hamlet ; Trang til kærlighed : om Søren Kierkegaard : Kjerlighedens Gerninger


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Torben Wendelboe

2008

Bogen er en debatbog, der på et ganske højt abstraktionsniveau beskæftiger sig med den tiltagende bølge af nykonservatisme i en autoritetstro, der fx kan udmønte sig i udarbejdelsen af en national kanon; og den primære målgruppe vil være akademikere og lignende.

Lilian Munk Rösing er ph.d. i litteraturvidenskab og lektor ved Københavns Universitet samt anmelder ved Information. Hendes udgangspunkt for at udsende bogen er Muhammed-krisen, skabt if. Rösing ved "(...) den åbenlyse mobning, det misbrug af "ytringsfriheden"", som Jyllandsposten gjorde sig skyldig i med Muhammed-tegningerne. Rösing vil som modtræk plædere for en ny etik, der anerkender medmenneskers ret til at være anderledes og vores pligt til at anerkende netop anderledeshed omkring os, "en næstekærlighedsetik eller en anerkendelsesetik". Bogen er såvel essays med fremstilling af Jacques Lacans begreber og teorier - og analyse af Freud, som litterære analyser af værker af Imre Kertés, Shakespeares Hamlet og Kierkegaards Kjærlighedens Gerninger som grundlag for "at tænke en etik uden overjegets logik". Begavet analyse og debat på akademisk niveau, elegant og vittigt. En del har tidligere været trykt i andre sammenhænge.

Rösing har tidligere udsendt bl.a. At læse barnet, 2001 og bidraget til Det fordømte menneske : Jørgen Leth og den nye sædelighedsfejde, 2005, og det nye værk har anvendelse som disse.

Begavet samfundskritik og indlæg for et etisk nybrud med primært akademisk sigte.


Information

d. 22. nov. 2007

af

af

Henrik Jøker Bjerre

d. 22. nov. 2007


Jyllands-posten

d. 13. dec. 2007

af

af

Jakob Levinsen

d. 13. dec. 2007


Weekendavisen

d. 14. dec. 2007

af

af

Heidi Laura

d. 14. dec. 2007


Præsteforeningens blad

Årg. 98, nr. 43 (2008)

af

af

Ulla Pierri Enevoldsen

Årg. 98, nr. 43 (2008)