Gå til indholdAurora, eller morgenrøde : tolv indledende kapitler og en fuldstændig oversættelse af den forbudte tekst fra middelalderen med titlen Aurora consurgens


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

255 sider: ill. (nogle i farver)

Udgivet

2021

Originaludgave

2021


Beskrivelse


Med udgangspunkt i oversættelsen af et håndskrift fra midten af det 15. århundrede, der var forsvundet i mere end fire hundrede år, belyses den europæiske kobling mellem naturfilosofi og kristendom. Til interesserede i naturfilosofi og kristen mystik


Anmeldelser (4)


21. jan. 2022

Med udgangspunkt i oversættelsen af et håndskrift fra midten af det 15. århundrede, der var forsvundet i mere end fire hundrede år, belyses den europæiske kobling mellem naturfilosofi og kristendom. Til interesserede i naturfilosofi og kristen mystik.

Aurora consurgens (AC), ifølge traditionen skrevet af Thomas Aquinas (1225-1274), præsenteres her i latinsk-dansk paralleltekst. I 12 indledende kapitler beskriver Aksel Haaning AC som et skrift der viser, hvorledes en række religions- og naturfilosofiske strømninger i højmiddelalderen brydes og indoptages af ACs forfatter. AC opfattes som en fortolkning af visdomsbegrebet i de bibelske tekster og om kærligheden til denne visdom, der beskrives som en erotisk spirituel/religiøs erfaring om visdommen personificeret (som kvinde), og oplevet som naturens/det guddommeliges skaberkraft. Selve AC består af bibelcitater, fortolkninger og lignelser, sat sammen med citater fra naturfilosofiske/hermetiske traditioner. Ikke mindst er teksten inspireret af arabisk alkymi og kan ses som et filosofisk forbindelsespunkt mellem øst og vest, det orientalske/arabiske/græsk-romerske.

En bog der flyder over af viden, så man side for side føler, at der åbnes en ny dør til en verden man kun anede eksisterede. Haaning er en formidabel formidler af et emne, der på papiret burde være svært, men som gøres levende og næsten epifanisk.

Jung


: en stemme fra dybet er om s opdagelse og påvirkning af AC i et bredere perspektivJung : en stemme fra dybet er om Jungs opdagelse og påvirkning af AC i et bredere perspektiv.

Lektørudtalelse

Af

Peter Holm Rasmussen

Weekendavisen

Af

Sophus Helle

d. 5. nov. 2021

Religion

Af

Ole Bjørn Petersen (f. 1953)

2022, nr. 2

Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Af

Torben Svendrup

Nr. 235 (2022)


Informationer og udgaver

Bog

2021