Bøger / faglitteratur / floraer

Atlas Flora Danica. Bind 1 : Baggrund, metode og analyse


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Encyklopædisk gennemgang af samtlige danske planters forekomst og udbredelse, samt baggrundsviden om f. eks. Danmarks flora siden istiderne, naturtyper, værkets indsamlingsmetoder, menneskets indgriben, klima og geologi.

Indhold

Bent Odgaard: Vegetationshistorie i Danmark. Peter Vestergaard: Økologiske faktorer af betydning for planternes udbredelse. Naturtyper i Danmark (Peter Milan Petersen: Skov og krat. Peter Vestergaard: Kysterne ; Småbiotoperne. Inger Kappel Schmidt: Hederne. Hans Henrik Bruun: Græslandet. Erik Vinther: Moser og ferske enge. Kaj Sand-Jensen: Vandområderne. Anna Bodil Hald: De dyrkede marker). Henrik Ærenlund Pedersen: Tidligere inventering og kortlægning af den danske flora. Per Hartvig: Metodik, dataindsamling og kvalitetssikring ; De ruderale habitater ; De antropokore arters introduktionshistorie og spredning ; Analyse og sammendrag


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. dec. 2015

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 16. dec. 2015

Encyklopædisk gennemgang af samtlige danske planters voksesteder for botanisk interesserede.

Første bind af de tre bind er baggrundsviden, dvs. Danmarks flora siden istiderne, naturtyper, værkets indsamlingsmetoder, menneskets indgriben, klima og geologi. De to andre bind kortlægger samtlige Danmarks planter opdelt som traditionel flora. De fleste med udbredelseskort og fotoer af planterne. Værket er resultat af en landsdækkende kortlægning på baggrund af planter indsamlet af hundredvis af frivillige gennem et par årtier. Den første siden en lignende indsamling 1905-1923 som hidtil har dannet grundlag for oplysninger om floraernes voksested og udbredelse.

Hvert tema i bind 1 er grundig behandlet og af omfang som en bog. De to andre bind bringer i telegramstil masser af oplysninger om planterne både om nuværende og historiske forekomst. Den dokumenterer således fx landbrugets påvirkning af naturen. Enkelte afsnit i bind 1 har indforstået fagsprog, men generelt er værket bredt henvendt til botanisk interesserede og sat op i læsevenligt tospaltet format.

Der findes ingen tilsvarende nutidigt værk og det kan ikke forventes i de næste generationer. Værket må formodes at danne grundlag for opdateringer og justeringer af de danske floraer hvad angår forekomst og voksested.


Flora og fauna

Årg. 122, h. 1/2 (2016)

af

af

Torben Ebbensgaard

Årg. 122, h. 1/2 (2016)


Urt

Årg. 40, nr. 3 (2016)

af

Årg. 40, nr. 3 (2016)