Bøger / faglitteratur

At leve sin terapi : ni psykoterapiportrætter om forholdet mellem terapeut, klient og praksis


Beskrivelse


Hvad er der på spil, når psykoterapeuter vælger deres foretrukne metoder? Er det metodens dokumenterede effekt eller personlige bevæggrunde, der styrer valget? Og hvordan ser det ud, når vi åbner døren ind til de psykoterapeutiske værksteder? At leve sin terapi handler om forholdet mellem psykoterapeut, den teoretiske og metodiske referenceramme og klienten. Bogen portrætterer ni psykoterapeuter og deres personlige rejse i forhold til, hvordan de forstår og konkret praktiserer deres terapi sammen med deres klienter. Forfatterne har på baggrund af en terapisession interviewet terapeuterne om, hvad der sker i sessionen, og hvorfor de gør, som de gør. Metoderne, der bliver præsenteret i bogen, er Acceptance and Commitment Therapy (ACT), gestaltterapi, hypnoterapi, intensiv dynamisk korttidsterapi (ISTDP), medfølelsesfokuseret terapi (CFT), mentaliseringsbaseret terapi (MBT), mindfulness-baseret kognitiv terapi (MBCT), Relations Fokuseret Terapi og narrativ terapi. At leve sin terapi giver studerende, professionelle og mennesker, der overvejer at gå i terapi, en unik mulighed for en særdeles nuanceret introduktion til de ni forskellige metoder og udfordrer ideen om, at vi kan forstå metoder isoleret fra de sammenhænge, de lever i. Portrætterne viser de gensidigt modellerende aspekter mellem psykoterapeuten, hans valg af metode og hans klienter.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. apr. 2013

af

af

Lis Pedersen

d. 18. apr. 2013

Bogen henvender sig primært til psykoterapeuter og dem, der gerne vil være det. Desuden til dem, der interesserer sig meget for emnet.

Jeppesen er psykolog, og Vedel Sørensen speciallæge i psykoterapi, begge er specialister i psykoterapi. De vil beskrive forholdet mellem psykoterapeuten, hans terapeutiske og metodiske referenceramme og hans klient. Først beskrives de terapier, der er i spil senere i bogen: medfølelsesfokuseret terapi, acceptance and commmitment therapy, intensiv korttidsdynamisk psykoterapi, narrativ terapi, hypnoterapi, kognitiv adfærdsterapi og mindfulness-baseret kognitiv terapi,relations fokuseret terapi, gestaltterapi og endelig mentaliseringsbaseret terapi. Det er blevet til 9 interviews med terapeuterne, hvor terapeuten kan uddybe sin baggrund for valg af terapi, sine tanker om, hvorfor han gør som han gør, og dette efterfølges af eksempler fra en given terapi. I denne fase er der også kommentarer fra forfatterne. Alt giver tilsammen et godt billede af terapeuten og hans terapi. Inden de 9 interviews er der en gennemgang af selve arbejdet med forskning i psykoterapi, og en introduktion til terapierne. Sproget er generelt let forståeligt, men der er en del fagudtryk, der kan være vanskelige at forstå for mange.

Bogen er den eneste af sin type.

Det er en usædvanlig bog, som primært kan bruges af fagfolk m.fl. Der beskrives en del terapier, som kan være svære at opdrive, derfor bør bogen findes i de større biblioteker.


Politiken

d. 14. sep. 2013

af

af

Svend Brinkmann

d. 14. sep. 2013


Weekendavisen

d. 2. aug. 2013

af

af

Leonora Christina Skov

d. 2. aug. 2013


Pædagogisk psykologisk tidsskrift

Årg. 50, nr. 3 (2013)

af

af

Henning Strand

Årg. 50, nr. 3 (2013)


Månedsskrift for almen praksis

Årg. 91, nr. 9 (2013)

af

af

Annette Sofie Davidsen

Årg. 91, nr. 9 (2013)