Gå til indholdAt leve i nuet og gå glip af det evige : petitgrammer


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

143 sider

Udgivet

2019

Originaludgave

2019


Beskrivelse


Reflektion over den moderne tilværelse i en sekulariseret, fortravlet verden og over menneskets eksistentielle længsel efter harmoni, sammenhæng og mening i livet


Anmeldelser (3)


16. apr. 2019

Korte tekster, aforismer og fyndord, der kritisk reflekterer over tidens modestrømme og bevægelser, ligesom der gøres op med tendenserne med sprogligt sjusk og svækkelse af ordforrådet. For alle, der er optaget af samfundsforhold, fx vil kirke- og højskolefolk finde teksterne veloplagte og opfindsomme.

Niels Jørgen Cappelørn redigerede den store Søren Kierkegaard-udgivelse og har været generalsekretær for Bibelselskabet. Bogens undertitel er "petitgrammer", et ord Cappelørn selv har opfundet, og det dækker over bogens små tekster, der kort og fyndigt tager stilling til tendenser i tiden, fx jag og stress: "Jo mere sekulariserede mennesker er, jo mere fortravlede bliver de". Eksempler på aktuelle udtryk, der tages under behandling, er fx: "at gøre en forskel", "følge med tiden", "det skal være sjovt" eller "være på forkant". Fra kirkens verden gør Cappelørn op med "kælne præster", der gør Gud til hyggeonkel. Et andet vigtigt emne er nutidens sjusken med sproget og den armod, der også via de digitale medier indsnævrer ordforrådet i den almindelige daglig tale.

En skøn bog med rammende tekster, der med vid og humor, tilsat behørig selvironi, tager tidens uvaner ved vingebenet. Tankevækkende og sine steder helt poetisk læsning for alle, der er optaget af udviklingen af vores samfund.

I Skildpaddetanker


gør Mickey Gjerris sig også aforistiske tanker om samtiden. Læsere, der holder af Sven Brinkmanns seneste bøger, vil også synes om Cappelørns petitgrammerI Skildpaddetanker gør Mickey Gjerris sig også aforistiske tanker om samtiden. Læsere, der holder af Sven Brinkmanns seneste bøger, vil også synes om Cappelørns petitgrammer.

Lektørudtalelse

Af

Poul Flou Pedersen

Kristeligt dagblad

Af

Thomas Reinholdt Rasmussen

d. 26. apr. 2019

Filosofiske anmeldelser [online]

Af

Lise Søelund

Årg. 8, nr. 1 (2020)


Informationer og udgaver

Bog

2019