Bøger / faglitteratur / roman

At læse klassikere


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Indhold: Erik Skyum-Nielsen, "Hvad mener De med 'klassiker'? En kortlægning af det skønlitterære klassikerbegrebs historiske udvikling og dets betydning for litteraturkritikken", s. 9-29; Jørn Erslev Andersen, "Figuras hele Jammer. Om Ole Navnløs, en danserinde og tidens luner", s. 30-46; Esther Kielberg, "Odysseus' veje", s. 47-62; Poul Borum, "På sporet af de tabte klassikere", s. 63-76; Lars Petersen, "Ældre værker i dansk", s. 77-87.

Indhold

Erik Skyum-Nielsen: Hvad mener De med "klassiker"? Jørgen Erslev Andersen: Figuras hele Jammer. Esther Kielberg: Odysseus' veje. Poul Borum: På sporet af de tabte klassikere. Lars Petersen: Ældre værker i dansk


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Kent Skov Andreasen

d. 19. dec. 2018

Puttet ind i DSL/Borgens værdifulde klassikerserie får vi denne 'metaklassiker' om begrebet. Bogens fem bidrag er nok primært pligtstof for bliotekarer, lærere o.a. litteraturformidlere. Skyum-Nielsen giver indledningsvis, bl.a. som optakt til en registrant over bibliotekernes klassikerbestand, gode bud på en etymologisk definition og på de nationale og historisk betingede opfattelser. Jørn Erslev Andersens eksamplificerede diskussion af udvælgelsespræmisserne er derimod et litteraturteoretisk skoleridt af den frygtede slags, hvor noteafsnittet har nær samme længde som artiklen. Den dekonstruktive læsning er interessant nok, men unødvendigt tung terminologisk; og det fremmer ikke læselysten! Anderledes tilgængelige og medrivende er Esther Kielbergs og Poul Borums afsnit om hhv. klassikerens 'magt' over litteratur og læser og den subjektive, gode hitliste som Borum opstiller på basis af Skyums def. Sidste artikel er en tankevækkende kommenteret statistisk analyse afværklæsningens udvikling i gymnasieudd. Den dokumenterer bl.a. stor titelfiksering på bekostning af periodelæsningen. Bidragene er kompetente, men et par ret teoretiske; og der findes ikke meget i bogform: Glienke/Thorhauges hæfte fra DSL (87) og f.ex. franske Sainte-Beuves fine essay "Hvad er en Klassiker?" i Kritikker og Portrætter fra 46.


Berlingske tidende

d. 31. dec. 1991

af

af

Johan de Mylius

d. 31. dec. 1991


Weekendavisen

d. 22. nov. 1991

af

af

Henrik Neiiendam

d. 22. nov. 1991


Litteraturmagasinet Standart

Årg. 6, nr. 2 (1992)

af

af

Ole Bruhn

Årg. 6, nr. 2 (1992)


Kristeligt dagblad

d. 13. dec. 1991

af

af

Bent Windfeld

d. 13. dec. 1991