Gå til indholdAt gå gennem mure : erindringer


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

382 sider, tavler (nogle i farver): ill.

Udgivet

2017

genre/form

erindringerOriginaludgave

2017


Beskrivelse


Performancekunstneren Marina Abramovic (f. 1946) beskriver sit liv fra den problemfyldte opvækst i Jugoslavien frem til en international kunstnerisk karriere


Anmeldelser (8)


29. maj. 2017

Fortrinlig selvbiografi om en enestående kunstner. Marina Abramovic beskriver sit liv fra den problemfyldte opvækst i Jugoslavien frem til en international kunstnerisk karriere. For interesserede i moderne performancekunst og kunstnerbiografier.

MA blev født i efterkrigstidens kommunistiske Jugoslavien. Forældrene tilhørte Titos magtelite i Beograd. De var hver for sig karismatiske personer med indflydelsesrige poster, men hjemmet var kærlighedsløst, og hun fandt hurtigt et rum i kunsten som del af den avantgardistiske kunstnergruppe "Gruppe 70" i Beograd. Både hendes privatliv og kunstkarriere udviklede sig, og hun dannede først par med kunstneren Ulay, men har siden arbejdet alene eller i grupper. I 2010 dannede 750.000 kø til hendes performance "The artist is present" på MoMa i New York. Bogen beskriver kronologisk og parallelt MAs livsbane og kunstneriske karriere. Den er forsynet med private s/h fotos. MA arbejder i traditionen fra Warhol, Joseph Beuys og Yoko Ono m.fl.

En vellykket erindringsbog om og af en stor kunstner. AM forstår at omsætte sin usædvanlige kunstnerkarriere med sit liv og personlighed med nerve og nærvær. Bogen er umiddelbart tilgængelig og grundlæggende interessant, selv om MAs kunst er kontroversiel og avantgardistisk.

På dansk findes bl.a. kunstnerbiografierne Dagbøger


En sørøver kan gå på isen


om Warhol og En sørøver kan gå på isen om dansk-svenske Jørn NashPå dansk findes bl.a. kunstnerbiografierne Dagbøger om Warhol og om dansk-svenske Jørn NashPå dansk findes bl.a. kunstnerbiografierne Dagbøger om Warhol og En sørøver kan gå på isen om dansk-svenske Jørn Nash.

Lektørudtalelse

Af

Kent Skov

Kristeligt dagblad

Af

Mai Misfeldt

d. 22. jun. 2017

Berlingske tidende

Af

Torben Weirup

d. 2. aug. 2017

Politiken

Af

Lilian Munk Rösing

d. 1. jun. 2017

Weekendavisen

Af

Joakim Jakobsen

d. 16. jun. 2017

Information

Af

Lone Nikolajsen

d. 10. jun. 2017

Ugeskrift for læger [online]

Af

Bo Møhl

2017-06-26

Kunstmagasinet Janus

Af

Arne Mumgaard

2017, nr. 4


Informationer og udgaver

Lydbog (cd-mp3)

2018

Bog

2017

Lydbog (net)

2017

Ebog

2017