Gå til indholdAsatro : nordisk spiritualitet


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

200 sider: ill. (nogle i farver)

Udgivet

2019

Originaludgave

2001


Beskrivelse


Personlig skildring af synet og troen på den nordiske gudeverden med indblik i en asatroendes ritualer og dagligliv


Anmeldelser (3)


6. nov. 2001

Forfatteren er erklæret hedning/asadyrker/blotmand og er desuden uddannet religionssociolog. Bogen er hendes personlige og spændende bud på en moderne, dansk udgave af asatroen - en nutidig måde at forholde sig til begreber og tro fra den nordiske mytologi samt på at udøve de religiøse ritualer, der knytter sig til Odin & Co. Efter grundige indledende afsnit om den personlige baggrund for at være asadyrker, beskrives i resten af bogen elementerne i asatroen/den nordiske mytologi og undervejs kobles der mellem det overleverede, og hvordan hun tolker og anvender troen i dag, men hele tiden understreger forfatteren, at det er hendes helt personlige bud. Bogen er det eneste sted i bogform, jeg har fundet moderne udøvelse af asatro beskrevet, og i en tid med interesse i indiansk shamanisme og andre måder at se på tro og holdninger er bogen relevant samt velskrevet og interessant for mange læsere i dag. I litteraturlisten er refereret til mange relevante titler om den nordiske mytologi, og alle får et kontant skudsmål med på vejen. Asatroen er ikke en autoriseret religion som på Island, men er stadig en central del af vores kulturbaggrund, så uanset om man er troende asadyrker eller ej, er bogen god at læse.

Lektørudtalelse

Af

Per Drustrup Larsen

27. nov. 2019

Personlig skildring af synet og troen på den nordiske gudeverden. Henvender sig til læsere med interesse for den nordiske spiritualitet.

Forfatter og asatroende Gudrun Victoria Gotved skriver over 12 kapitler, som fx "Asatroens historie", "Vætter, Fylgjer og forfædre", "Den ældre Edda", "At være Vølve", "Blot", "Livets rituelle handlinger", om sine holdninger og personlige tilgang til asatroen, med den bemærkning at bogen ikke er en lærebog i asatroen. Ifølge Gotved er asatroen individuel, og enhver må selv stå for sin tilgang til den. Med henvisning til et kvad af faderen Ole Gotved som lyder "Asatroende, alle kan kaldes, som glæde gives ved gamle myter, som hylder de høje, hellige magter eller bare en ven med de venlige vætter" skriver forfatteren, at man er asatroende blot man erklærer sig som asatroende. Gotved skriver at asatroen er spiritualitet og byder på indblik i, hvordan forskellige ritualer som blót, knæsætning, bryllup og begravelse udføres. I bogen findes billeder samt henvisninger til relevante titler om nordisk spiritualitet og historie.

Forfatteren skriver personligt og med et letforståeligt sprog om at være asatroende siden barnsben. For Gotved er det vigtigt at pointere, hvor individuel og forskellig asatroen er for den enkelte. For den rette læser er bogen en god indføring i en asatroendes tro og forhold til den nordiske gudeverden.

En anden titel om asatro er fx Mellem hammer og kors


En anden titel om asatro er fx Mellem hammer og kors.

Lektørudtalelse

Af

Hamide Kara

Religion

Af

Finn Stefánsson

2020, nr. 2


Informationer og udgaver

Bog

2019

Bog

2001