Bøger / faglitteratur til børn

Arkitektur i dyreverdenen


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Eksempler på hvordan insekter, fugle, fisk, padder og pattedyr bygger boliger og reder. Bl.a. vårfluelarve, silkeorm, hveps, hundestejle, firben, væverfugl samt muldvarp.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Karen Sejerøe

d. 18. dec. 2018

Overalt i dyreverdenen findes bygherrer. Deres tænder, kæber, fødder er deres redskaber og materiale udskilles af dem selv og hentes i omgivelserne. Fra de laverestående encellede dyr, amøberder bygger transportable huse til bæverens dæmningsbyggeri. Hæftet omhandler bygningsværker fra mange dyregrupper flest blandt insekter og fugle, hvorimod større pattedyr sjældent kaster sig ud iomfattende byggeri. Hver artikel omtaler adskillige bygherrer indenfor de enkelte dyregrupper, hvorefter en del af eksemplerne beskrives detaljeret ved hjælp af stregtegninger og fotos. Hæftetindleder med de mindste dyr og afslutter med de største. Dyrenes byggeadfærd er medfødt, og selv dyr der er vokset op ude af kontakt med deres naturlige miljø, udviser stort talent når de anbringesi de rette omgivelser. Ligeledes har det vist sig, at mange arter bliver dygtigere som erfaringen vokser. Kort litt.liste. Arkitektur i dyreverdenen er en eksempelsamling, og selvom man kan findeen del litt. omredebygning, biceller, og muldvarpegange i andre bøger, er hæftet med sin systematiske opbygning og bredde en god og lettilgængelig indgang til emnet.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Steen Agger (skole)

d. 18. dec. 2018

I denne udgave af Natur og Museum tager forfatteren, der er cand. scient, og museumsinspektør på Naturhistorisk Museum, læseren med på en rundtur blandt naturens store og små bygmestre: Vihører om difflugia-amøbens transportable boliger, om myreløvens sindrige skridfælder, vårfluelarvernes husbyggeri, hvepseboet, væverfuglens kunstfærdige reder osv. Forfatteren påpeger, atbygningsværkernes hensigtsmæssighed og smukt design ofte går op i en højere enhed. Det er naturligvis begrænset, hvor mange eksempler forfatteren har mulighed for at beskrive i hæftets 31 sider.Han har derfor valgt at koncentrere sig om dyrearter, som vi har mulighed for at træffe her i landet, på ferieturen sydpå eller som kan ses i akvarier og på film. Hæftet er illustreret med enkeltefotografier samt med udmærkede tegninger i sort/hvidt og i farver. I skoleregi kan hæftet anvendes i biologi fra 7. klassetrin, men det henvender sig primært til biologilæreren/lærerbiblioteketstidsskriftsamling.