Bøger / faglitteratur / bibliografier

Arenamodernisme : en position i dansk litteratur


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
327 sider
Udgivet
2012
Ophav
Genre og form
bibliografier, disputatser

Beskrivelse


Forfatteren viser hvordan forfatterforlaget Arenas udgivelser markerede en litterær position, jævnbyrdig med, men forskellig fra den dominerende konfrontationsmodernisme. Flere af forfatterne i kredsen omkring Arena har hver især eksperimenteret med romanens form og samlet set udvidet genren.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. juni 2012

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 4. juni 2012

Væsentlig udgivelse på højt niveau til studerende på litteraturfag og til alle, der underviser i litteratur.

Begrebet Arena-modernisme beskriver en væsentlig position i dansk litterær prosamodernisme. Forlaget Arena blev etableret 1953 og drevet af en gruppe danske forfattere med det formål at udgive ny litteratur af høj kvalitet uden hensyn til rentabiliteten. Forlaget udgav fx Beckett på dansk og forfattere som Cecil Bødker, Jens Smærup Sørensen og Henrik Bjelke. Det havde i alle årene stor litterær betydning men skrantende økonomi. Bogens første del gennemgår de forskellige positioner i dansk modernisme. Den fortæller Arenas historie ud fra en litteratursociologisk vinkel og giver udkig til international modernisme, især Beckett. Bogens anden del er værkanalyser af seks Arenaforfattere fra Seebergs Bipersonerne, 1956, til Hultbergs Requiem, 1985. Niveauet er højt, fremstillingen er klar og velskrevet og giver et flot overblik over modernismen, som er et vanskeligt og komplekst område. Bogen anbefales varmt til alle, der studerer eller arbejder med litteratur. Anders Juhl Rasmussen (f. 1979) er litteraturforsker.

Om Arena: Forfatteren har redigeret antologien Arena-information, 2011. Om positioner i dansk modernisme: Fx forskere som Niels Egebak (prosamodernisme) og Torben Brostrøm eller Anne-Marie Mai (lyrik).

Forbilledlig klar og velskrevet bog om Arena-modernismen som position i dansk litteratur. Højt niveau, pæn sværhedsgrad men absolut umagen værd.


Kristeligt dagblad

d. 3. juli 2012

af

af

Hans Hauge

d. 3. juli 2012


Standart

Årg. 26, nr. 3/4 (2012)

af

af

Lars Rasmussen

Årg. 26, nr. 3/4 (2012)