Bøger / faglitteratur / bibliografier

Arabisk medicin


Beskrivelse


Præsentation af medicinens videnskabshistoriske udvikling i den arabiske verden især i den islamiske civilisations klassiske periode fra ca. 700-1500.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Carsten Güllich-Nørby

2008

Videnskabeligt værk om den arabiske medicins udvikling og historie. Henvender sig til kulturhistorisk interesserede læsere, især de som interesserer sig for den arabiske og islamiske kultur, og/eller lægevidenskab. Opgavebrug fra gymnasieniveau men mest til videregående studier.

Den første bog på dansk som beskriver den historiske lægevidenskabelige udvikling i den arabiske verden. Historisk set er den arabiske kultur bindeled mellem den græsk/romerske videnskabelige arv og europæere. Det gælder også på medicinens område. Bogen fortæller ikke alene om denne rolle, men også om en arabisk videreudvikling. Bogen har bl.a. afsnit om "de store læger", farmakologi og fortæller fx om bygningen af et arabisk sygehus så tidligt som under kaliffen Al-Rashids (786-809). Bogens forfatter er uddannet i semitisk filologi med arabisk sprog og islamisk kultur som speciale. I bogens sammenfatning skriver han bl.a.: "Efter 1400-tallet gik den arabiske verden mere eller mindre i stå kulturelt og videnskabeligt. Det er endnu lidt af en gåde..." Bogen forklarer ikke entydigt, hertil kræves mere historieforskning konkluderer forfatteren, men bogen rummer et par forklaringsmuligheder. Bogen beskriver også grundigt oversættelserne af arabisk kildemateriale og har appendiks med uddrag af arabiske tekster.

Kulturhistorisk er Mellemøsten behandlet også i andre bøger, men ikke specielt som her den lægevidenskabelige synsvinkel.

Unikt og detaljeret kulturhistorisk værk på akademisk niveau.


Ugeskrift for læger

Årg. 170, nr. 17 (2008)

af

af

Helen Bjerno

Årg. 170, nr. 17 (2008)


Naturens verden

Årg. 91, nr. 5 (2008)

af

af

Lars Haastrup, Per Mølgaard

Årg. 91, nr. 5 (2008)