Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Antisemitismens bibel : historien om smædeskriftet Zions Vises Protokoller
Zions Vises Protokoller


Beskrivelse


Nutidig kulturhistorisk gennemgang af Zions Vises Protokoller, et antisemitisk smædeskrift, der har haft grobund historisk og globalt og gennem det 20. århundrede er blevet brugt som legitimering af jødeforfølgelser.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. feb. 2014

af

af

Alma Lind Jensen

d. 11. feb. 2014

Bogen er til den historisk interesserede læser med fokus på det 20. århundredes jødeforfølgelser.

Bogen Zions Vises protokoller er en skønlitterær tekst, der udkom første gang 1903 i Rusland. Det er et smædeskrift, som påstår at jødernes plan er at erobre verdensherredømmet. Siden er den genoptrykt utallige gange, er oversat til alverdens sprog og har været genstand for intens forskning i tidens løb. Bogen her præsenterer dels en dansk oversættelse af teksten og dels en historisk/analytisk/teoretisk del. Den er indrettet som en vendebog, hvor protokollernes tekst kommer fra den ene ende, den teoretiske del fra den anden. Protokollerne (der er 24 i alt i teksten) er gennem det 20. århundredes historie blev brugt som legitimering af jødeforfølgelser. Jøderne skulle være årsag til den russiske revolution, nazi-Tyskland tog protokollerne til sig, og Hamas har brugt dem i sit charter fra 1988. Bogens ærinde er at vise hvilken mytomani, disse skrifter har skabt for historiens gang for jøderne og resten af verden. Dr.phil. Morten Thing er ophav til udgivelsens teoretiske del.

På dansk er udgivet adskillige skrifter om protokollerne, ligesom selve teksterne også findes i dansk oversættelse. Her er de underkastet en nutidig kulturhistorisk gennemgang med dansk udspring.

Bogen viser Zions vises protokoller som en antisemitisk konspirationsteori, der har haft grobund historisk og globalt. Et væsentligt bidrag til jødernes forfølgelseshistorie med en forholdsvis begrænset målgruppe i folkebibliotekerne.


Berlingske tidende

d. 1. mar. 2014

af

af

Bent Blüdnikow

d. 1. mar. 2014


Information

d. 17. mar. 2014

af

af

Uffe Østergaard

d. 17. mar. 2014


Weekendavisen

d. 28. mar. 2014

af

af

Frederik Stjernfelt

d. 28. mar. 2014


Social kritik

Årg. 26, nr. 138 (2014)

af

af

Sine Molbæk-Steensig

Årg. 26, nr. 138 (2014)


Religion

2014, nr. 2

af

af

Bodil Kruse

2014, nr. 2